Thalloderma Shop
02/15/17 06:03
(http://www.klassa.bg/)

ВАС казва за партията на Бареков утре, той иска ВСС да изслуша Калоян Топалов

 ВСС да изслуша съратника на олигарха Иво Прокопиев Калоян Топалов за VIP услугите в оглавявания от него СГС. Това поиска днес евродепутатът и лидер на „Презареди България“ Николай Бареков. Поводът са проблемите, които имаше неговата формация с регистрацията в съда, а след това и в ЦИК, за разлика от очевидно привилегированата Прокопиева партия „Да(й) България“.

Съдът на мафията, както Бареков определя СГС, отказа да даде навреме решението за преименуване на партията. Така Бареков подаде документи в ЦИК за регистрация за участие в предстоящия вот за НС със старото име ББЦ, но поиска в бюлетините да се запише новото име на формацията. ЦИК обаче отказа регистрация на партията заради разликата в имената. Така казусът стигна до ВАС, а върховните съдии ще излязат с решение утре до обяд.

Бареков отново поиска оставката на шефа на ВКС Лозан Панов, тъй като той бил основното пипало на мафията в съдебната система, заедно с Топалов. По думите на евродепутата съдът, който действал в услуга на грантаджията Христо Иванов и му дал регистрация за броени минути, бавил „Презареди България“ цели две седмици. СГС и Топалов му отказали поне 30 варианта на името. „Това пак е процедурна хватка на съда“, категоричен е Бареков, който уточни, че проваленият правосъден министър Христо Иванов и „Да(й) България“ не са имали проблем със запазването на името на своята формация от страна на СГС.

Евродепутатът определи проблемите си с регистрацията като един медиен фарс и намекна, че зад това стои именно Прокопиев и медиите му. Той се оплаква, че вместо да бъде на работа в Страсбург и на среща с българите в Чикаго, се занимавал със схемите на Прокопиев и съдиите. „Междувременно Христо Иванов, който е мой опонент, не стои на жълтите павета, където са неговите избиратели, а върви из страната и си прави кампанията”, възмути се Бареков. Той е убеден, че партията на проваления правосъден министър сама подава жалби срещу себе си. Именно три такива до СГС, пуснати от учредители на формацията, спънаха регистрацията й в съда и самостоятелното явяване на изборите.

Междувременно се оказа, че всички те вече са оттеглени. „След Вера Асенова, в края на миналата седмица това са направили Добромир Добрев и Иван Иванов. В момента текат срокове за уведомяване на страните, след което решението влиза в сила, тъй като щом няма жалби, делото няма да се разглежда във ВКС“, съобщиха за „Монитор“ от СГС. По време на учредителното събрание на „Да(й) България“ в началото на януари Добрев предложи промени в устава на партията, изразявайки несъгласието си с част от него, но устата му буквално беше запушена. Според Бареков най-вероятно е оказан натиск за оттеглянето на жалбите от съда. Той подчерта пред „Монитор“, че всичко това е „пошъл ПР“ от страна на Христо Иванов и неговите ментори. По думите му самата партия по начало е замислена да открадне от десните гласове и да обслужва персонално 2-3 олигарси. Самите жалби били опит на хората на Христо Иванов да си вдигнат рейтинга и да се изкарат жертви.

 

ВАС гледа днес сигналите срещу Прокопиевата партия

ВАС ще заседава утре по жалбите срещу „Да(й) България“, които валят срещу регистрацията на коалицията в ЦИК. В рамките само на няколко дни бяха подадени общо четири жалби. Първата е от името на фирма, която се оплаква,че „Да(й) България“ е копирала името й, което тя вече запазила в патентното ведомство. Други две оспорват начина на събиране на подписи в подкрепа на коалицията „Движение Да, България“, без да са ясни другите партии в нея. Към онзи момент бе ясен само единият коалиционен партньор, който оглавяваната от лидера на конци Христо Иванов партия ползва за патерица, за да се яви на изборите - „Зелените“. Едва на другия ден към обединението официално се присъедини и ДЕОС. Мотивите на жалбоподателите са, че подписката е опорочена и не отговаря на законовите изисквания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване