Thalloderma Shop
02/15/17 06:00
(http://www.klassa.bg/)

ВСС поряза съдийката, освободила Ценко Чоков

 

Попари мерака й да остане начело на апелативния спецсъд

Съдийската колегия на ВСС не избра за председател на апелативния спецсъд Даниела Росенова, която е една от съдийките, пуснали на свобода скандалния кмет на село Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и още двама обвинени в лихварство и рекет. След 3 часа изслушване и обсъждане 4-ма от кадровиците на Темида гласуваха „за“ кандидатурата на Росенова, 1 подкрепи другата претендентка за поста - Румяна Илиева, а 5-ма бяха против и двете претендентки.

Росенова бе досегашен ръководител на съда, а Илиева – съдия там. По време на изслушването „помилвалата“ Чоков съдийка два пъти се направи, че не чува въпроса на Галя Георгиева как е бил сформиран съставът за мярката за неотклонение на Чоков. Едва когато Георгиева зададе въпроса трети път и други членове на съвета я подкрепиха, Росенова се тросна: „Некоректно е да говорим за дела, които са висящи в съда“. „По шумни дела, председателят на съда трябва да може да обясни конкретен казус. В случая такъв интерес се проявява по делото за Ценко Чоков. Били сте в отпуска и сте извадена от случайното разпределение, тиражират медиите. Как след като сте била в отпуск, сте попаднала в състава“, отправи резонен въпрос към съдийката Светла Петкова. „Конкретното дело е разпределено на случаен принцип, както всяко друго дело“, опита да се оправдае в отговор Росенова и обясни, че делото постъпило, когато била в отпуск, а когато се върнала, влязла в състава. По-късно Росенова призна, че мярката за неотклонение на Чоков и останалите от групата е гледана на закрито заседание.

Междувременно врачанското село се оказа под полицейска обсада след като скандалният кмет и малкият му син се прибраха в понеделник вечерта у дома. Около 40 свидетели по делото срещу Чоков признават, че се страхуват за живота си. Някои от тях вече кроят планове да напуснат страната. Единственият претендент за поста на селския управник Веселин Тушинов пък обяви, че не пуска децата си в забавачката, защото там се разпореждала приятелка на кмета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване