Thalloderma Shop
02/16/17 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Златю Бояджиев - таланта и волята на твореца

 Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 година в село Брезово, Пловдивско. Творческият порив на младежа го отвежда в София, където той завършва Художествената академия на науките през 1932 година в класа на професор Цено Тодоров. След дипломирането си Златю се установява в Пловдив – град, известен със своите високи културни ценности, чиято идентичност несъмнено изиграва роля в сюжетите на художника. В края на 30-те години специализира в Италия, където творчеството на представителите на ренесансовата живопис оставя траен отпечатък в неговото собствено. През 1951 година същинска трагедия сполетява Бояджиев – след един дълъг и изморителен ден, прекаран в Димитровград, където той изографисвал местен завод, се прибира вкъщи и споделя на съпругата си Цена, че се чувства изтощен. Унася се в неспокоен сън и не след дълго преживява тежък инсулт. Приет е в болница, а лекарите не дават оптимистични прогнози. Поставено на карта е не само творчеството на художника, ами и самият му живот. Противно на очакванията, с много труд, усилия и подкрепа от близките си Бояджиев се възстановява бавно, но сигурно. Следствието от болестта е тежко – получава парализа на дясната страна на тялото си и почти губи говора си. Волята на твореца не му позволява да се откаже от призванието си и той започва да рисува с лявата ръка, макар практиката му от десетилетия да е различна. Смело може да бъде обобщено, че повратният момент в живота на гениалния български художник разделя творчеството му на два основни етапа – преди и след болестта. През първия период четката му се отличава със стилови влияния, типични за холандската живопис. „На нивата“ (1943)“,Свинарка“ (1945), „Бригадири“ (1947) са само малка част от прекрасните му картини по това време. Творецът работи и над портретите, като всички те се се изявяват с точен и стегнат рисунък и съвършено вникване в характера на портретувания. През 1941 година създава диптиха „Семеен портрет“ – вероятно най-голямото му постижение в този жанр, съдържащо негов автопортрет и портрет на съпругата му Цена. Други прочути платна са „Портрет на бащата на художника“ (1940) и „Портрет на младо момиче“ (1941). Вторият период от творчеството му се свързва с живописването на експресивни композиции, криещи зад себе си дълбока символика. Пъстротата и цветността бликат в изобилие, а хората, животните и елементите на природа, включени в картините му, са одухотворени и с подчертана идентичност. Всички образи, илюстрирани в този период, са характеризирани като странни, многопластови и неразбирани от мнозина. Съпругата му Цена забелязва ярък контраст в творчеството му от този период: „Когато беше здрав, той рисуваше по-тъмни картини, понякога дори в кални тонове, докато сега палитрата му се изчисти, стана светла, искряща“.

български художници, живопис, Златю Бояджиев, изкуство, художникЗлатю Бояджиев е носител на редица заслужени награди и отличия – народен художник, герой на социалистическия труд, носител на наградата Съюза на българските художници „Владимир Димитров – Майстора“. Организира самостоятелни изложби в София и Пловдив, като в къщата-музей на твореца в „Града на тепетата“ са изложени по-голямата част от платната му. Големият български художник умира на 73-годишна възраст на на 2 февруари 1976 година. Отдал значителна част от живота си на изкуството, прекарал 25 години от артистичния си път със сериозен недъг, талантливият живописец си тръгва от този свят като един от най-признатите български художници.

Творчеството на Златю Бояджиев е всепризнато, силно ценено и изключително популярно, а името и уменията на живописеца се простират дори извън границите на страната ни.Сигурно свидетелетелство за недостижия му талант, макар сама по себе си порочна практика, е фактът, че след промените от 1989 година той се превръща в най-често фалшифицирания български художник. Бояджиев извисява делото си до най-големите висоти на естетиката и издига родното изобразително изкуство до нови, непознати до този момент, хоризонти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване