Thalloderma Shop
02/17/17 06:29
(http://www.klassa.bg/)

"Илинден": В Албания няма българи, има само македонци!

 Македонците в Албания са гневни на настояването на българските евродепутати Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, които поискаха са се докаже дали македонското малцинство в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора в Албания е всъщност българско, пише скопският "Вечер".
Това е и официалната реакция на Македонското дружество "Илинден" - Тирана и неговия клон за Голо Бърдо, който е наблюдаван от ЕС по въпросите за това как Албания се справя с малцинствените проблеми. Според "Вечер" в думите на нашите евродепутати стои груб фалшификат, който накърнява чувствата на македонците.

"Македонско дружество "Илинден" - Тирана и клонът му за Голо Бърдо ясно повтаряме, че няма българи в регионите Преспа, Голо Бърдо и Гора, както и в цяла Албания. В същото време припомняме, че на цялата територия на Република Албания и особено в регионите Преспа, Голо Бърдо и Гора не живеят българия, а само македонци. От албанското и македонското правителство настояваме за остър демарш пред Брюксел и София за нотификацията на фалшива българска история пред европейските органи и за преименуването на македонците в Албания на българи," иска се в документа на споменатите организации.

"Апелираме пред Брюксел за активни мерки против денационализаторската политика, която вече няколко години организирано я води София с незаконно издаване на българско гражданство на македонците в Албания," пишат от "Илинден".

Превод: БЛИЦ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване