Thalloderma Shop
02/17/17 04:50
(http://www.klassa.bg/)

„Софийска вода“ прибира 32 млн. лв. от скока на цената

 Поисканото от „Софийска вода“ поскъпване на водата с 18% означава 32 млн. лв. печалба за дружеството. Тази сметка направи председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България инж. Ганчо Хитров.

„Една стотинка носи допълнителен приход от 1 млн. лв., категоричен бе експертът. Това означава, че за миналата година увеличението на цената с 6 ст. е донесло 6 млн. лв. приходи на дружеството.

По думите на Хитров параметрите на концесионния договор предвиждали средна цена от 65 ст. за кубик вода. Следователно от 2006 г. насам цената е трябвало да започне да намалява, за да достигне средната стойност, договорена в 25-годишния концесионен контракт.

Според Хитров увеличението, което иска „Софийска вода“ от 1 март, не трябва да е повече от 3-4%. Поскъпването било оправдано само ако дружеството включи в бизнес плана си за тази година спешен ремонт на стената на язовир Бели Искър. „Тогава би могло през септември - октомври да има нова корекция", смята експертът.

"Разходите за ремонта ще се поделят между общината и концесионера. Столична община има 21,11% дял, тоест тя ще заплати една трета от ремонта, а останалото - "Софийска вода", заяви Хитров и предупреди, че стената може всеки момент да подаде и да станем свидетели на апокалипсис.

По думите на Хитров концесионерът умишлено бавел ремонта, а местните хора живеели в страх за живота и имуществото си. Обемът на язовира е такъв, че за секунди 55 500 куб. м вода могат да изтекат от него. Това може да се сравни с оттока на 10 реки Дунав.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване