Thalloderma Shop
02/17/17 05:13
(http://www.klassa.bg/)

Тилърсън обеща на Лавров предпазливо сътрудничество

 Путин: Русия и САЩ трябва да възстановят контактите между спецслужбите си
САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници.
Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън на първата му среща с руския външен министър Сергей Лавров, състояла се в Бон в рамките на форума на външите министри на Г-20.
„САЩ обсъдят как да работят с Русия, когато може да намери сфери на практическо сътрудничество, което ще бъде от полза на американския народ", каза Тилърсън след първата му среща като държавен секретар с Лавров.
"Когато ние не виждаме съвпадения, САЩ ще отстояват интереси и ценностите на Америка и на нейните съюзници“, каза още той в кулоарите на срещата в Бон.
Американският държавен секретар призова Русия да спазва задълженията по Минските споразумения за Украйна.
Това бе първото пътуване в чужбина на Рекс Тилърсън и първата му среща като държавен секретар с руския външен министър Сергей Лавров. Срещата се следи с интерес заради по-ранштите изказванията на президента Доналд Тръмп за подобряване на отношенията с Русия и заради неотдавнашната оставка на президентския съветник Майкъл Флин заради контакти с руския посланик и обвиненията, че Русия се е намесила в избирането на Тръмп за президент.
От своя страна Сергей Лавров заяви, че Рекс Тилърсън потвърди на срещата готовността на Доналд Тръмп да бъдат преодолени сложностите в отношенията между САЩ и Русия. „Засегнахме ситуацията в двустранните отношения, които бяха значително влошени от администрацията на Обама, особено през последните месеци“, изтъкна Сергей Лавров след срещата с американския му колега. Двамата проговаряха в рамките на срещата на външните министри на Г-20 в Бон. „От страната на Рекс Тилърсън бе потвърдена готовността, която бе изразил президента Тръмп в разговора с президента Путин да се преодолее този период, да се отстрани всичко ненужно, всичко изкуствено. С разбирането, че в отношенията винаги ще остават въпроси, изискващи съгласуване и решения“, подчерта Лавров. Той отбеляза още, че „на една среща за кратко не може да преодолеем всички разногласия“.
САЩ са заинтересовани да се включат в регулирането на конфликтите, по-специално в Украйна и Афганистан, заяви още Сергей Лавров.
По думите му срещата бе продуктивна. „Потвърдихме наличието на общи, съвпадащи интереси, преди всичко в непримиримата борба с тероризма, ...в сътрудничеството по сирийската криза, по другите страни от региона, където тероризмът също е пуснал корени“
По думите му двамата са обсъдили Афганистан и положението в Украйна. „По всички тези направления нашите американски партньори са заинтересовани да се включат към усилията, които се предприемат за преодоляването на тези конфликти. Веднага щом бъдат сформирани екипите на Държавния департамент и в другите ведомства, които се занимават с тези въпроси, ние изразихме готовност да установяваме съответните контакти. Имаме общото разбиране, че там, където интересите съвпадат, а такива сфери не са малко, трябва да се движим напред, да показваме способността на САЩ и Русия да играят онази роля, която им е отредена на световната арена. Договорихме се да продължаваме контактите, ще имаме редица възможности в близките месеци“, подчерта Лавров.
Той добави, че среща между президентите Путин и Тръмп ще има, когато двамата я сметнат за възможна.
Преди началото на срещата Сергей Лавров бе попитан от американски журналист дали Русия е обезпокоена от „турбулентността“ във Вашингтон и влияе ли тя на руско-американските отношения. Лавров отвърна, че Русия не се бърка във вътрешните работи на другите държави, в частност на САЩ


Разширяването на НАТО е насочено към възпиране на Русия като основна заплаха за Алианса. Това обяви руският президент Владимир Путин пред руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), съобщават руски медии.
"На срещата на върха на НАТО през миналия юли във Варшава за първи път след 1989 г. Русия беше призната за основна заплаха за сигурността на Алианса, и възпирането ? беше официално обявено за новата мисия на НАТО. За тази цел беше извършено по-нататъшно разширяване на блока. То също беше извършено и преди, но сега им изглежда, че са намерили по-сериозна обосновка", коментирал Путин.
От 2014 г. отношенията между Русия, от една страна, и Европейския съюз и САЩ, от друга, се влошиха заради кризата в Украйна. Брюксел, Вашингтон и техните сюзници наложиха редица санкции срещу Русия заради анексирането на Крим и намесата й в Източна Украйна.
По думите на Путин, в интерес е както на Русия, така и на САЩ да възстановят комуникацията между специалните си служби.
"В интерес на всички е да се възобнови диалогът между разузнавателните служби на Русия и САЩ и другите страни членки на НАТО", посочил Путин.
"Абсолютно ясно е, че в областта на борбата с тероризма всички съответни правителства и международни групи трябва да работят заедно", изтъкнал той
 
 
 
segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване