Thalloderma Shop
02/18/17 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Световната банка иска плавно поскъпване на тока до 2019 г.

 

Повишаването на такса „Задължение към обществото“ ще увеличава цената поне с 2% на година

Световната банка препоръчва с по 5% на година поскъпване на такса „Задължение към обществото“ за всички потребители на ток в страната до 2019 г., което ще доведе до поскъпването му. Това е записано в доклада на финансовата институция за състоянието на българската енергетика. Резюме от документа бе разпространено днес от Министерството на енергетиката.

От СБ са пресметнали, че това ще доведе до номинален

 

ръст на цените за потребителите с около 2% годишно,

 

но без отчитане на инфлацията.

Конкретната необходима корекция на такса „Задължение към обществото“ трябва да бъде определена от регулатора (КЕВР), на база по-подробни и актуализирани данни, препоръчват още от СБ.

От банката отчитат, че у нас има около 440 000 домакинства, които са най-уязвими от увеличаване на цената на електроенергията, защото са в долните 25% по разпределение на доходите и харчат за енергия над 10% от бюджета си. Тези домакинства са разпръснати из цялата страна, като 49% от тях живеят в слабо населени райони, а около 26,2 на сто - в по-гъсто населени зони на страната. Допълнителни 149 000 домакинства, които са с ниски доходи, бързо могат да се превърнат и в енергийно уязвими, ако се повишат цените на тока, предупреждават от СБ.

Според финансовата институция действащите програми за социално подпомагане

 

са неадекватни за обхващане на домакинствата в риск.

 

Те са ограничени и формират сравнително малък дял от доходите на бедните. Само 14% от бедните домакинства са обхванати от помощта за отопление, а едва 5% са обхванати от програмата за гарантиран минимален доход. При домакинствата, получаващи тези помощи, помощта за отопление формира 5на сто от техния доход.

От СБ смятат, че предложената социална тарифа би смекчила само частично ефекта на обедняването в случай на увеличаване на цените на електроенергията. Социалната тарифа е положителна първа стъпка към подобряване на ценовата достъпност на електроенергийните услуги за бедните и уязвими домакинства. Защитата на социалната тарифа, обаче, би била ограничена от нейния сравнително малък размер и предложените критерии за допустимост. Очаква се социалната тарифа да възлиза на около 187 лв. годишно на домакинство, което представлява около 7% от доходите на бедните. Много бедни домакинства - по-конкретно, многодетните - няма да попадат сред допустимите за подпомагане. Те ще бъдат обхванати само частично, тъй като тяхното потребление обикновено надвишава предвиждания лимит 100-150 KWh за социалната тарифа.

Експертите на СБ смятат още, че настоящият модел

 

с единствен обществен доставчик не е подходящ

 

за изграждане на изцяло конкурентен пазар. Процесът на пазарна либерализация не може да бъде поддържан при действащата структура на пазара, състояща се от (а) регулиран пазар (обхващащ около 40% от нетното производство, при който на практика НЕК действа като единствен купувач) и (б) свободен пазар (обхващащ останалите 60 процента от пазара, реализиран чрез двустранна търговия).

Пазарната структура е концентрирана, което я излага на риск от потенциална злоупотреба с пазарна сила. Освен това голям дял от производството е обвързан с действащите договорни и законови задължения. Дъщерните дружества на БЕХ реализират приблизително 60 процента от брутното вътрешно производство и имат доминираща позиция на българския електроенергиен пазар.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване