Thalloderma Shop
02/19/17 12:32
(http://www.klassa.bg/)

Световната банка препоръча поскъпване на тока и нови заеми

 Българската енергетика се нуждае от пълна промяна. Цените на тока трябва да вървят нагоре. Мерките за социално уязвимите групи са недостатъчни. Либерализацията е само на хартия, а финансите на държавните фирми са "крехки". Това е записано в доклад на Световната банка (СБ), изготвен по поръчка на енергийното министерство.

В доклада е разписан и пакет от мерки за смекчаване на част от проблемите в рамките на следващите три години. Резюме от доклада бе публикувано вчера за обществено обсъждане и в идните 14 дни по него може да се правят предложения. На тази база ще бъдат изготвени и конкретни законодателни промени.

България трябва поетапно да увеличава с по около 5% на година т.нар. такса "задължение към обществото". Тя се плаща от фирмите на свободния пазар, а приходите отиват в НЕК, за да я подпомогнат в плащането на скъпия ток от ВЕИ, американските тецове и въглищните централи. В момента фирмите плащат такса "задължение към обществото" от 36.8 лв. на мегаватчас. Все пак конкретната корекция на такса "задължение към обществото" трябва да бъде определена от регулатора на база по-подробни и актуализирани данни, подчертават от СБ.

Вдигането на таксата обаче ще се отрази директно и в крайните сметки за ток. Прогнозата на Световната банка е, че само това ще повишава цените за бита с по около 2 на сто годишно през следващите три години. Важна "подробност" е, че такса "задължение към обществото" е само един от елементите, които формират крайната цена на тока. Още отсега обаче е ясно, че бизнесът ще посрещне негативно новината. В последните две години работодателите реагираха гневно на повишението й, тъй като това щеше да доведе до сериозни затруднения при реализирането на продукцията им на пазара. В крайна сметка ЕК позволи да бъде въведена наредба за компенсиране, чрез която най-едрите компании получават държавна помощ при плащането на тази такса.

Ключов въпрос пред България остава дали трябва да премахне регулираните цени за бита, отчитат експертите от СБ. На хартия свободният пазар на ток отдавна е факт, но на практика малцина граждани са избрали да купуват ток от него. От една страна, либерализацията дава възможност за по-голяма конкуренция между доставчиците, но, от друга, излага част от потребителите на риск.

От Световната банка виждат намаляването на разходите за погасяване на натрупаните задължения чрез рефинансиране на облигационните заеми на Българския енергиен холдинг (БЕХ) при по-добри условия. Проблемът със задлъжняването на БЕХ заради дъщерните му дружества при лихви от 4.25-4.87% може да се реши с нова облигационна емисия за рефинансиране на досегашните кредити на БЕХ. При държавни гаранции и по-дълъг период на погасяване холдингът може да получи по-добри лихвени условия, изтъкват от СБ. В доклада е посочен и конкретен пример как при удължаване на срока за погасяване от 8 на 15 години и намаляване на лихвите по финансирането от приблизително 5% на 3.25% това би редуцирало годишните разходи на енергийния холдинг по обслужване на дълга от 286 млн. на 162 млн. лв.



БОГАТ-БЕДЕН

В България има около 440 000 домакинства, които са най-уязвими от поскъпване на тока. Допълнителни 149 000 домакинства, които са бедни по доходи, бързо могат да се превърнат и в енергийно уязвими, ако се повишат цените на електроенергията. Програмите за социално подпомагане са неадекватни и не могат да обхванат домакинствата в риск. Едва 14% от бедните попадат в обхвата на помощта за отопление, а едва 5% са обхванати от програмата за гарантиран минимален доход, отчитат от СБ. Т.нар. социална тарифа би смекчила частично ефекта на обедняването при поскъпване на тока.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване