Thalloderma Shop
02/20/17 06:33
(http://www.klassa.bg/)

BLOOMBERG: «АКО САЩ СПРЕ ОПЕКАТА СИ, ЕВРОПА ЩЕ СЕ КОНСОЛИДИРА»

 Когато разпадът на комунистическия блок положи пътя към  разширяването на ЕС, разривът между руската държавност и европейския модел на държавно управление, в основата на който лежeше съвместният  суверинитет, стана очевиден, пише Marc Champion за Блумбърг.

 

Когато бившите съюзници от Варшавския договор се устремиха към НАТО, Русия отначало възприема това като загуба на своя суверенитет, поради което пълното сближаване между Москва и Запада се превърнало в невъзможност.

 

Авторът твърди, че заинтересоваността на Русия от отслабването на единството на Запада е напълно разбираема. Тя иска да отслаби глобалното лидерство на САЩ и да разшири собственото си влияние. За това говори бившият държавен секретар по Европа и Евразия Хезер Конли, понастоящем работещ в Центъра за стратегически и международни изследвания (Center for Strategic and International Studies) във Вашингтон.

 

«В определен смисъл трансатлантическите отношения между САЩ и Европа са преимущество, което Путин иска да разруши, за да постигне целите си», — твърди Конли. Тя добавя, че заради този подход е «трудно да се разбере» Тръмп.

 

Независимото от засилващата се тревога в Европа, успехът на Москва съвсем не е гарантиран. Дори ако Тръмп се опита да се откаже от трансатлантически алианс, високопоставените републиканци и демократите в конгреса, според техните изявления, ще блокират неговите действия в законодателен ред. Официалните лица в Москва вече са разтревожени от това, че очевидната симпатия на Тръмп към Путин може да се обърне против тях.

 

А Европа може да отговори на всеки крупни промени като се върне към старите си традиции и започне преди всичко да разчита на себе си, твърди авторът.

 

Новият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел вече обеща, че неговата страна в случай на излизането на САЩ, ще играе по-забележима роля в международните дела.

 

«Ако Тръмп започне да провежда политика на изолационизъм, то Европа ще се консолидира, а няма да се разпадне на части, — каза руският историк и политолог Андрей Зубов. Според него, европейците ще разберат, че когато американският чадър на сигурност изчезне, те ще останат сами «с ужасния Путин, кагебейската Русия и нейното ядрено оръжие».

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване