Thalloderma Shop
02/21/17 05:03
(http://www.klassa.bg/)

В Ню Йорк изненадващо почина представителят на Русия в ООН

 Почина постоянният руски представител в ООН Виталий Чуркин, съобщи руското Министерство на външните работи. Един от символите на руската дипломация си отиде на 64 години. „Министерството на външните работи на Русия с дълбоко прискърбие съобщава, че на 20 февруари в Ню Йорк почина постоянният представите на Руската федерация в ООН Виталий Чуркин“, потвърдиха в министерството. Той е починал скоропостижно само ден преди да навърши 65 години. „Видният руски дипломат си отиде от този свят на работното си място. Изразяваме на родните и близките на Виталий Чуркин дълбоки съболезнования“, казва се в съобщението на министерството.

Чуркин е роден на 21 февруари 1952 година в семейството на авиационен инженер-конструктор. Той бе постоянен представител на Русия в ООН от 2006 г. Преди това е бил посланик за специални поръчения при руското външно министерство.

"В живота на дипломата и в живота на страната има нелеки периоди. В момента се намираме в такъв период", казва в свое интервю, дадено този месец, за RT Чуркин.

Руският президент Владимир Путин научи с дълбока скръб за смъртта на Виталий Чуркин, заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

„Държавният глава високо ценеше професионализма и дипломатическия талант на Чуркин. Президентът изрази съболезнования на роднините и близките, а също на колектива на Министерството на външните работи във връзка с кончината на Виталий Чуркин“, отбеляза Пусков.

„Загубата на Виталий Чуркин е трагедия за нашето ведомство и родната дипломация, заяви говорителката на министерството Мария Захарова по телевизия "Русия-24". Той беше велик професионалист, неординарна личност, ярък човек, през чието сърце минаваше всичко, с което той се занимаваше“.

Секретариатът на ООН е шокиран от новината за кончината на постоянния руски представител в ООН Виталий Чуркин и изразява своите съболезнования на семейството му и правителството на Русия.

Това заяви Фарфан Хак, зам-говорител на генералния секретар на ООН. На трагичната новина реагира и постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт. „Напълно съм опустошен от новината за кончината на моя приятел и колега Виталий Чуркин. Той беше виден дипломат и удивителен човек. Почивай в мир“, написа Райкрофт на страницата си в Туитър.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване