Thalloderma Shop
02/21/17 05:18
(http://www.klassa.bg/)

Втори сме в мераците на братушките за имот в чужбина

 Купувачи от съседните Турция и Гърция стимулират пазара на недвижимите имоти и помпат цените им в Хасково, установи проверка на „Монитор”. Според брокерите именно чужденците от двете съседни държави държат пазара жив и запазват цените сравнително високи. Турците са потомци на изселници от цяла Южна България, но предпочитат да купуват в Хасково, защото градът е с добра инфраструктура и близо до границата.

Гърците пък купуват малки жилища по две причини. Първата е да осигурят по-спокоен живот на възрастните си родители. Доста гръцки пенсионери предпочитат да живеят в България, защото им е по-евтино. Бизнесмени от южната ни съседка пък купуват малки апартаменти за тукашните си любовници. В Хасково има вече цяла колония от самотни майки с деца, имащи видимо доста висок стандарт. В града живеят също съпруги на гръцки тираджии и моряци, които много пътуват и предпочитат жените и децата им да са в България.
До 1900 лв. на квадрат стигат търговските площи в центъра на Хасково. В тази част награда тристайните апартаменти са на цена от 80 хил. до 140 хил. лв., двустайните са между 65 хил. и 95 хил. лв. Търсенето на маломерни жилища е голямо затова цените стигат до 800 долара на квадрат. В крайните квартали цените падат с една трета. Между „Бадема” и „Болярово” те са най-атрактивни. Там обаче сградите са в близост до шивашки цехове, автосервизи и работилници.
Иначе ново строителство има буквално навсякъде, като повечето сгради бяха построени преди сриването на цените след 2010 г.

Средната цена на Острова стигна €258 500

Средната цена на жилищата във Великобритания през 2016 г. се увеличи със 17 600 евро (7,2З% на годишна база) и стигна 258 500 евро, пише Daily Mail, като се позовава на данни на Националното ведомство за статистика (ONS).
Независимо от поскъпването все по-активни на пазара са купувачите на първо жилище. Според Съвета на ипотечните брокери, изтеглените заеми от такива клиенти през миналата година са достигнали нивото на предкризисната 2007 г. На тях са им били отпуснати 338 900 кредита за покупка на имот. По този начин делът ипотеките за първо жилище е 48% от всички жилищни заеми, което е най-високото ниво от 1998 г.
Общият брой на ипотеките на Острова за миналата година е нараснал с 8,3 на сто, а сумата на изтеглените кредити е достигнала 62,5 млрд. евро. Това е най-големият обем от 1974 г. и е с 13% по-висок от 2015 г.
Най-голямо поскъпване на жилищата в Обединеното кралство е от отчетен в Англия - 7,7% за година. В Уелс то е 4,7%, в Шотландия - 3,5%, а в Северна Ирландия - 5,7%, сочат данните на британската статистика.

Атланта - най-доходният град за собствениците на квартири

Най-изгодната инвестиция в жилищен имот в момента в САЩ може да се направи в Атланта (Джорджия), сочи проучване на HomeUnion, цитирано от Prian.ru.
В града има ръст на новите работни места и търсенето на жилища под наем. Очаква се в скоро време в Атланта да бъдат наети нови 75 000 души. На другия полюс е Сан Франциско (Калифорния), където арендите за квартирите падат и това понижава доходността на инвеститорите.
В Сиатъл, също на брега на Тихия океан, жилищата поскъпват, но градът влиза в топ 3 на най-предпочитаните за имотна инвестиция дестинации. Една от причините, е че от година насам има бурен ръст на работните места. Наскоро Amazon обяви, че търси 100 000 нови служители. Разбира се, не всички те ще работят в този град, но щаб-квартирата на компанията в Сиатъл се разраства и това предизвиква дефицит на квартири.
Според проучването на HomeUnion атрактивни за имотна инвестиция са още Орландо (Флорида) с неговите забележителности, Мемфис (Тенеси), Детройт и Чикаго, където цените на жилищата са относително ниски, спрямо наемите.
На четвърто място в топ 10 е Столицата на хазарта - Лас Вегас в щата Невада. Освен Сиатъл, още 2 от градовете в десетката са на Западното крайбрежие на щатите - Сан Диего и Оукланд в щата Калифорния.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване