Thalloderma Shop
02/21/17 05:16
(http://www.klassa.bg/)

Дефицит за нови жилища в София

 Предлагането ще се нормализира след 2-3 години, прогнозират брокери
 
В момента на пазара в София се очертава дефицит на новопостроени жилища, научи „Монитор”. Младен Митов от „Явлена”, смята, че предлагането на нови апартаменти остава слабо, защото
не може толкова бързо да се преодолее застоят
или липсата на ново строителството от последните години. „Ще трябват 2-3 години за да се възстановят темповете на изграждането на нови сгради и да се получи баланс между търсенето и предлагането”, прогнозира той. „За това вече и навсякъде се търси ново строителство. Хората го предпочитат, защото то отговаря на съвременните стандарти и поне 20 години няма да има нужда да се правят ремонти. Някои харесват южните квартали на София, където е по-скъпо, но има такива, искащи да купят жилище на други места. Въпросът е обаче дали ще намерят и за колко пари”, обяснява Митов. По думите му заради доста по-изгодната цена се увеличава и търсенето „на зелено”, но то е свързано с известен риск. „Ако инвеститорът е известен, то хората са по-спокойни. В ерата информационните технологии обаче
винаги може да се направи проверка на продавача”,
добавя брокерът.
Митов обясни още, че основно се търсят апартаменти с по 2 спални, понякога и с по 3. Към двустайните интересът е по-слаб, както и за гарсониерите. „Хората продължават да си задоволяват жилищните потребности и търсят функционални апартаменти, отговарящи на техните очаквания”, смята той.
Според анализите на пазара на друга голяма посредническа агенция в момента предлагането на жилища ново строителство е предимно в по-високите сегменти и по-малко в масовия. В последния обаче търсенето е много по-голямо.
Една от причините за по-значителен ръст в цените в някои софийски райони се корени в появата на сериозни обеми ново строителство. Много инвеститори залагат на обекти във високия ценови сегмент - над 1200 евро на кв. м. Водени от раздвижването и оптимизма на пазара, инвеститорите
се концентрират основно върху по-платежо-способните
клиенти. Много е вероятно съвсем скоро да усетим сериозен дефицит на достъпно ново строителство, предназначено за хора, които не могат да отделят големи суми за закупуване на жилище. На практика в днешните условия имот би искал да купи почти всеки и появата на по-бюджетни решения не би била излишък, смятат някои столични брокери. За София през миналата година са издадени разрешителни за строеж само за около 6500 жилищни единици, а за цялата страна - за над 18 000. От компанията очакват по-сериозна да бъде активността през 2017 г. в морските градове, както и в Пловдив, който все по-устойчиво се позиционира като алтернативна на столицата бизнес дестинация.
Изграждат се основно малки кооперации
ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА
Бумът на строителството на нови жилищни кооперации в Русе отмина и сега този бизнес бележи спад в сравнение с предишни години. Новите апартаменти обаче продължават да са предпочитани от купувачите, макар че цените им са доста по-високи от тези в панелните сгради.
В края на 2016 г. в Русе в строеж са само четири жилищни кооперации с 29 жилища в тях, което е намаление с 50% в сравнение със същия период на предходната година, сочи статистиката. В широкия център на Русе сега се строят две-три малки кооперации с по 12-15 апартамента във всяка. Те се намират в района зад Халите. Предстои началото на строежа на седеметажна жилищна сграда, близо до бул. „Бозвели”.
„На зелено” новите апартаменти вървят по около 650 евро на квадратен метър, каза председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев. При такава покупка обаче клиентите плащат на тази цена и общите части, които може да са към 10-15 квадратни метра и които не се отразяват по-късно в нотариалния акт. Често купувачите оставали изненадани, че са пратили например 115 квадратни метра, а жилището им е 100 квадратни метра, в които е включена и площта на терасите. Новите жилища с Акт 16 в Русе вървят по около 800-900 евро на квадратен метър. За сравнение - апартаментите в панелните блокове струват по около 600-700 евро на единица площ, като по-скъпите се намират в широкия център на града.
В центъра на Благоевград цените удариха €800 кв. м
 
РУМЕН ЖЕРЕВ
В центъра на Благоевград цените на новите жилища стигат 800 евро на квадрат, научи „Монитор”.
“В последната година и половина в Благоевград отново кипи бурно строителство. Изграждат се нови сгради  почти във всички райони на града, като най-осезателно е това на бул.“Св. Кирил и Методий“ в района на 3-то училище, разказа за “Монитор” Мартин Кацарски, управител на една от агенциите в административния център на Пиринска Македония. Разликата в цените на жилищата се определя от местоположението на сградата , разпределението на апартамента, начинът на поддръжка на сградата, изгледът и ред други специфики, не толкова свързани с това, дали имотът е „на зелено” или след акт 16. За квартал Еленово новото строителство е в границите на 370-410 евро/кв. м, за широкия център между 500-600 евро. Най-високи са в идеалния център на Благоевград, където стигат до 800 евро кв. м”, уточнява Кацарски.
По думите му интересът е еднакво голям за всички видове нови жилища - от гарсониери до 3-4 стайни. Предлагането е достатъчно, чувства се само липсата на панелни жилища, които са значително по-евтини.
Според Мартин Кацарски евтините кредити от банки ще стимулират още повече търсенето на жилища, което ще доведе до повишаване на цените им.
В Добрич предпочитат готовите апартаменти
ИВА ДИМИТРОВА
От 400 до 650 лв. на кв./м е цената на жилищата ново строителство в Добрич. Цената зависи най-вече от локацията, твърдят предприемачи. Капризни клиенти търсят и изложение, етажност, но най-вече сградата да има топлоизолация и асансьор.
Няма фалирали предприемачи, но няма и оживление в сключване на сделките, жалват се още от строителните фирми. Малко са клиентите, които предпочитат да купуват апартамент „на зелено” не заради страх от измама, защото в Добрич тези, които строят жилищни сгради, се знаят. Просто хората искат да получат имот в сграда с акт 16, за да не се разкарват после до институциите и да си спестят бюрокрацията в държавата ни.
Предприемачите предпочитат да строят апартаментни сгради в центъра на Добрич или в широк център, почти никога - в крайните квартали. Причината е в нежеланието на клиентите да купуват там. За разлика от Варна, например, предприемачите в Добрич строят по една, най-много по две кооперации на година.
Причината е в хаотичния и непредсказуем пазар. Според брокери, това е заради почти достигнатото изравняване на цените между ново и старо строителство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване