Thalloderma Shop
02/21/17 05:08
(http://www.klassa.bg/)

Коза ностра остана без морал

 

Ренци разделя и владее

Рухва и последното табу на сицилианската мафия – нейният морален кодекс, световно известен като закон на честта. Според прихванат от карабинерите телефонен разговор, бос на „коза ностра“ в близко до Палермо градче неотдавна бил благословил противно на всякакви правила и норми „любовен триъгълник“ между негови доверени хора. Защото участниците във въпросния триъгълник - съпругът и любовникът на засукана местна синьора, били стопроцентови мафиоти от подчинения му клан. С тази разлика, че благоверният бил редови събирач на рекет, а гаджето – напорист в кариерата и с големи перспективи за развитие млад кадър на организираната престъпност.

На практика с благословията си босът е пристъпил основното правило на стария закон на мафиотската чест, който буквално забранява да се хвърля дори бегъл поглед върху „жените на нашите приятели“. А заформилият се „триъгълник“ не само че не бил държан в тайна, но станал любима за разнищване тема в семействата от подчинения му клан и в кафенетата и кръчмите на контролираната от него територия. И когато недоволството от скандалната любовна история започнало да расте, босът се принудил да доложи за случая на „Куполата“ в Палермо или на върховното ръководство на „коза ностра“. Както и да поиска съвет как да излезе от заплетената история, която започвала да клати все по-яко креслото му на влиятелен местен бос. Решението на „Куполата“ не закъсняло, но изненадало истински народа на „коза ностра“ в градчето, тъй като постановявало синьората да продължи да се гушка с любовника си, а съпругът й – да си трае. С такова съдържание всъщност била и телефонната „благословия“ на боса до тримата, чута и записана от силите за сигурност.

„Зелената светлина“ пред любовно-мафиотския триъгълник е истинска революция за стария кодекс на честта на „коза ностра“ – коментира вчера влиятелният римски всекидневник „Република“. Вестникът припомни, че не много отдавна, през 80-те години на миналия век, в контролираните от организираната престъпност райони на Сицилия за една жена е било достатъчно само да бъде заподозряна в изневяра, за да бъде убита като куче. Без значение дали тя е била дъщеря, сестра и внучка на мощен мафиотски бос.

 

 

Матео Ренци разделя и владее

 

Матео Ренци - бившият премиер на Италия и от вчера бивш лидер на управляващата в страната Демократическа партия приложи безгрешно в края на миналата седмица старата римска максима „Разделяй и владей“. Така смятат водещите политически коментатори на Апенините, според които подавайки оставка като секретар на състоялия се в Рим национален партиен форум и кандидатирайки се за насрочените за 7 май вътрешни избори за лидер, той на практика е разбил заформилата се опозиция срещу него. Която дори да напусне партията и да успее да създаде самостоятелна политическа сила – перспектива, която определено съществува, това няма да се отрази пагубно на демократите на очертаващите се през септември предсрочни парламентарни избори. За голям успех на Ренци се смята привличането на негова страна на „стари пушки“ на левицата в Италия като бившия вицепремиер и основател на Демократическата партия Валтер Велтрони, многократния министър в лявоцентристки правителства и екс-кмет на Торино Пиеро Фасино и др. За наблюдателите обаче за пълен успех на Ренци и тотално овладяване на най-голямата политическа сила на италианската левица е рано да се говори. Това може да се случи само ако избраната от него и сподвижниците му линия победи и на очертаващия се за края на април или май национален конгрес на италианските демократи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване