Thalloderma Shop
02/23/17 06:18
(http://www.klassa.bg/)

От Брюксел България изглежда зле

 Прекомерни икономически дисбаланси са установени в България, Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър, обяви днес Европейската комисия в годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите членки. През ноември миналата година Комисията започна задълбочени прегледи за 13 държави членки, включително и България, с цел да анализира дали те са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те. 
Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Словения и Швеция също са засегнати от икономически дисбаланси. Само Финландия от наблюдаваната група вече няма дисбаланси по смисъла на процедурата. Наблюдението остава над 12 държави, като за половината от тях се смята, че са изправени пред дисбаланси, а другата половина - пред прекомерни дисбаланси. България се класира в по-лошата група, защото има "крехък банков сектор", нестабилна застрахователна и пенсионна система, негативна тенденция в чуждестранните инвестиции, висока задлъжнелост на частния сектор, упорити структурни проблеми в пазара на труда.
Общо погледнато държавите са отбелязали напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на политиката за предприемането на мерки в три посоки — насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики. В повечето държави икономическото възстановяване е довело до намаляване на равнището на безработицата, въпреки че то все още е над нивата отпреди кризата. 
Задълбочените прегледи, включени в някои от докладите, показват, че големите дефицити по текущата сметка са били коригирани, а значителният натрупан частен, публичен и външен дълг е започнал да намалява като дял от брутния вътрешен продукт. Въпреки това редица рискове остават: високите излишъци по текущата сметка се коригират само в ограничена степен, докато значителните по обем натрупани необслужвани кредити влияят върху финансовия сектор в някои държави членки.

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване