Thalloderma Shop
02/23/17 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Само една оферта за машинния вот

 Само една фирма е подала оферта за осигуряване на устройствата на машинното гласуване за предстоящия предсрочен вот на 26 март, съобщиха пред „Монитор“ от ЦИК. Това е станало около 16,00 часа вчера и то непосредствено преди да изтече крайният срок за подаване на документи по обществената поръчка на ЦИК. По-късно стана ясно, че това е фирмата „Лирекс БГ“ ООД.

Сега тепърва работната група в ЦИК, която се занимава с машинния вот, ще разгледа офертата и ще прецени дали документите са изрядни и дали да допусне компанията. След това предложението трябва да бъде обсъдено и гласувано от ЦИК, а вероятно ще се стигне и до договаряне на цената за машините.

За наема на машините са предвидени около 15 млн. лева, като от комисията дори заложиха таван, който не бива да надвишава 18 млн. лева.

Процедурата беше пред провал, тъй като никой не се нагърбваше с оферта за машинното гласуване. Имаше множество запитвания от различни компании, но нито една оферта. Наличието обаче на конкретно ценово предложение не е гаранция, че все пак ще можем да упражним правото си на глас с машини.

„Създават се предпоставки, ако не се осигурят машини за изборите, резултатите да бъдат оспорени, но предварителни индулгенции няма да правим“, коментира пък по-рано по рано през деня конституционният съдия Борис Велчев и уточни, че ако постъпи такова искане, ще бъде разгледано.

Първоначално ЦИК заложи да има машинен вот само в 500 секции в страната. В последствие обаче ВАС реши, че устройства трябва да има във всички 12 500 секции у нас и в чужбина.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване