Thalloderma Shop
02/24/17 13:59
(http://www.klassa.bg/)

В неизправно-частично работоспособно състояние е язовир "Бели Искър"

 При 205 язовира има технически неизправности и има опасност да предизвикат наводнение. Това констатира на брифинг шефката на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Тя е разпоредила проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Проверени са общо 4390 язовира, както и съоръженията към тях. 54,44% от тях са в неизправно-частично работоспособно състояние. 81 язовира са в предаварийно състояние.

Издадени са 5736 предписания за подобряване на техническото състояние на язовирите. Множество язовирни стени били с неизяснена собственост.

Независимо от множеството констатации за нарушения, контролният орган не е предприел принудителни административни мерки. Издадени са едва 11 акта.

В неизправно-частично работоспособно състояние е язовир "Бели Искър", който е особено важен за София и София-област.

Той е публична държавна собственост след промените в Закона за водите от 2010 година. Повече от 6 години обаче не са предприети действия от областния управител на София-област за издаването на акт за държавна собственост. Затова през януари прокуратурата е разпоредила на областния управител да издаде такъв акт и от 3 февруари той вече е факт.

Прокуратурата е разпоредила на всички компетентни държавни органи да предприемат спешни мерки по укрепването на яз. "Бели Искър" и ограничаване в натоварването му. Отговорът бил, че има готовност за съдействие. Предприети били действия по ограничаване на натоварването на язовира, но не са отговорните органи за стопанисването му. Такъв бил отговорът и на концесионера "Софийска вода".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване