Thalloderma Shop
02/24/17 18:35
(http://www.klassa.bg/)

Ексобластният на Хасково Ирена Узунова обвинена за трагедията в с.Бисер

 Прокуратурата обвини бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова (ГЕРБ) за наводнението в село Бисер през февруари 2012 година, когато загинаха 11 души.
Това обяви на брифинг районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова 5 години след трагедията, съобщи дир.бг. 
„Узунова бе привлечена като обвиняема за това, че като областен управител не е изпълнила служебните си задължения. Трябвало да е изпълнява превантивни действия за намаляване на риска от бедствия при осъществяването на техническата експлоатация на язовира, при който има спор за собствеността“, обясни Мутафова.
Според прокуратурата така Узунова е причинила наводнението по непредпазливост. 
Тя е нарушила и Закона за водите, в който е регламентирано какво се прави, когато има спор за собственост. Така било още през 2011 г., когато тя получила сигнал, че язовирът не е в добро състояние, изтъкна прокурорът. 
Тя уточни, че вследствие на наводнението в село Бисер, общо 1 469 872 лв. са имуществените вреди, причинени на 254 пострадали. Броят на наследниците и на живите пострадали е над 300. 
Разпитани са над 600 свидетели, изготвени са редица експертизи, а щетите се оценяват на 1 500 000 лева, причинени на близо 300 души. Предстои разпит на още няколко свидетели, но те живеят в чужбина. Поради тази причина разследването беше спряно през януари.
На 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир „Иваново“ и в 8.10 часа няколкометрова вълна заля село Бисер. 10 души загинаха, много животни се удавиха, десетки домове бяха наводнени и 56 семейства останаха без къщи. 
По стената на яз. „Иваново“ е имало пукнатини още през 2006 г., но не са предприети мерки заради спорове относно собствеността на язовира и прехвърляне на отговорност между Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско. Правителството тогава обяви, че контролът над всички язовири в България преминава към държавното предприятие „Язовири и каскади“. 

segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване