Thalloderma Shop
02/24/17 11:58
(http://www.klassa.bg/)

Кои са „подводните камъни“ при ипотечните кредити

 Голяма част от хората, които решават да си купят жилище или имот, използват ипотеката като инструмент за гаранция при вземането на заем. Вече са в сила нови промени в Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите (ЗКНИП), които целят максимално да защитят клиентите на финансовите институции при избора на ипотечен кредит и да създадат условия за отговорно поведение на кредиторите и кредитните посредници.

Кои са „подводните камъни“ при сключването на договор за ипотечен кредит и как се гарантират правата на потребителите?

Първо нека направим едно разграничение. Когато става дума за обезпечение на някакъв кредит с движима вещ - автомобил, техника или някаква стока, - става дума за залог. Когато заемът се гарантира с недвижим имот, се говори за ипотека. Под недвижим имот може да се има предвид земеделска земя, урегулиран поземлен имот (УПИ), построена къща, апартамент и т.н. Кредитите могат да се обезпечават с имот, който в момента се закупува, или с друг имот според възможностите и желанието на клиента.

„Ипотечните кредити са най-предпочитани при покупка на жилище поради няколко причини. Една от най-важните е, че лихвите са почти двойно по-ниски от тези на потребителските кредити.

Освен това хората, които са избрали ипотечните кредити, имат възможност да разсрочат изплащането им за по-дълъг период от време – до 30 години, докато потребителските обичайно са до 10 години“, коментира пред в. „Животът днес“ Нася Александрова – управител и собственик на фирма за независими кредитни консултации. „Напълно безплатно помагаме на потребителите на ипотечни кредити в преговорите с банките, за да постигнем възможно най-добрите условия. Обръщаме внимание на някои параметри на договорите, които понякога не се разбират и съобразяват от клиентите“, обобщи събеседникът ни. Тя посъветва потребителите да не гледат само процента на лихвата на ипотечния кредит, а да проучат внимателно цялостната оферта.

От голямо значение е годишният процент на разходите (ГПР), който показва действителното оскъпяване на кредита,

като към лихвата по него се добавят всички останали разходи, настоящи и бъдещи, които потребителят ще трябва да плати.

„ГПР е важен показател, но проблемът е, че не всички банки го изчисляват по един и същи начин. Някои банки не включват в ГПР имуществената застраховка, която е задължителна, както и застраховка „Живот“. Тоест при един кредит от 100 000 лева например месечната вноска може да се оскъпи с над 30-40 лева заради тези продукти“, обясни Нася Александрова. Тя подчерта, че клиентите внимателно трябва да проучат всички лихви, такси, комисиони и разходи, които се включват в кредитния им договор.

Според промените в ЗКНИП кредиторите могат да събират от потребителя такси и комисиони за допълнителни услуги, свързани с договора за кредит, но се забранява събиране на такси и комисиони за действия, свързани с усвояване и управление на кредита, както и за повторно събиране на такса за едно и също действие. Кредиторът не може да изисква от потребителя заплащане на суми, включително на лихви, такси, комисиони или други видове разходи, свързани с договора за вземането, които не са предвидени в сключения договор за кредит. При съмнение за нередност потребителите могат да подадат жалба до Комисията за защита на потребителите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване