Thalloderma Shop
02/25/17 08:19
(http://www.klassa.bg/)

Искат разсрочване на 250 млн. лв. от дълговете на БДЖ

 Търсят се начини за рефинансиране на 250 млн. лв. от дългове на БДЖ. Това съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев след кръгла маса посветена на кризата в железницата. Той уточни, че това са задълженията на дружеството към облигационерите. Една от причините е, че в момента се плащат наказателни; лихви от 8%, което е недопустима загуба на средства, обясни още Алексиев. И заяви категорично, че рефинансиране на заемите на БДЖ е задължително. По думите му вече е започнала подготовка за преговори, като разговори ще се водят и с български, и с чужди банки. Освен това се обсъжда идеята Световната банка да бъде консултант на министерство на транспорта, за да му помага в преструктурирането на дълговете на БДЖ. До момента вече е проведена една среща между транспортния министър и постоянния представител на банката у нас.

Не може да има железница без помощта на държавата, но само наливане на средства без ясни мерки и измерими резултати не е разумно, коментира още Алексиев. Той допълни още, че за да се случи реформата, мерките трябва да са устойчиви, защото те не може да се реализират за няколко месеца, а са нужни години. Според него само кадровите промени не са достатъчни, но железницата трябва да има добър мениджмънт.

Министърът отчете, че резултатите от новите ръководители на железницата само за две седмици са видими. При предишното ръководство разписанието на влаковете се изпълняваше на 70 на сто, в момента вече реализира на 90%, съобщи той. И уточни, че това се дължи на по-добрата организация на локомотивите, мотрисите и подвижния състав, като цяло. Без наемане на локомотиви няма да минем, посочи Алексиев. По думите му за това вече е направена е програма, има и планове за ремонт на дизеловите и електрически мотриси „Сименс” и купуване на нов подвижен състав.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване