Thalloderma Shop
02/25/17 09:06
(http://www.klassa.bg/)

Отбелязахме деня на розовата фланелка

 На 22.02.2017 в 81. СУ „Виктор Юго“ отбелязахме Деня на розовата фланелка. Ученици от ученическия съвет изготвиха презентация, която можеше да се види във фоайето на училището (както и на страницата на училището). Други представители на ученическото  самоуправление осигуриха прекрасни плакати, които разказват за инициативата и показват тяхната съпричастност към децата, които стават жертва на тормоз по признак… на различност. Много ученици се явиха на училище с розови тениски, ризи, пуловери и се снимаха гордо, за да покажат смело, че са против насилието в различните му измерения. Не малка част от педагогическите специалисти в училище (включително и мъжете) дойдоха на работа … с розово – не само за да бъдат пример на учениците, но и защото вярват в кауза, която говори за толерантност, приемане и разбиране на различието. 


На трите етажа на училището бяха закачени розови тениски от картон, на които учениците да пишат своите послания срещу тормоза. Родители се включиха в инициативата като изработиха малки тениски, които учениците да носят. В ученическата лавка беше закачена тениска -  плакат от картон, направена от активен родител.  Всеки клас имаше собствен начин да покаже несъгласието си с тормоза и отбеляза деня на розовата тениска.

 

Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2007 година. Всичко започва в Канада, когато ученик отива на училище в розово поло и върху него се изсипва порой от подигравки и обиди. На другия ден активни момчета от неговото училище решават, че ще купят петдесет розови тениски, с които съпричастни ученици да отидат на училище. Подкрепящите инициативата се оказват много.   
Смисълът да отбележим този ден се състои в това, че ако учениците осъзнаят сериозността на проблема биха били много по-активни в случай на тормоз, който се осъществява пред тях. Най- ефективната превенция на тормоза в училище е насочена към наблюдателите. Много често, ако те са активно противопоставящи се на насилието, тормозът може да бъде бързо преустановен. Нека говорим за това. Нека говорим за това с децата си, помежду си, с всички. Нека показваме, че сме против тормоза. Не само за един ден. Аз бях в розово. А ти?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване