Thalloderma Shop
02/27/17 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Сорос предизвиква конфликти, за да лови риба в мътна вода

 Негови организации и приятелски кръгове откраднаха 165 млрд. форинта от метрото на Будапеща

- Когато предлага реформи, трябва винаги да сме нащрек, защото целта му е да извлече изгода

- България и Унгария имат много общо и трябва да даваме нещо само доброволно, а не под натиск

 

Ласло Чизмадя е председател на най-влиятелната неправителствена организация в Унгария, работеща в обществена полза – Граждански форум за единство. Дейността й се подкрепя от около 2000 унгарски НПО-та, действащи дори извън страната, чиято численост наброява около 18 000 души

 

- Г-н Чизмадя, казвате, че финансираните от Джордж Сорос неправителствени организации (НПО) в Унгария са си поставили за цел да свалят правителството. Каква е тяхната изгода от сваляне на кабинета на Виктор Орбан?

- Преди всичко това е политическа позиция. Вече близо 8 години на власт е правителство, което на първо място поставя националните интереси, подпомагане на гражданите и устоява християнските ценности и цивилизация. Тези организации в същото време разполагат с всички права, като се започне от свободата на словото, но от своя страна непрекъснато се противопоставят на правителството. Нападат го по всеки въпрос и на практика отговарят с „не“ на всяко предложение. Тук е демокрация и тяхното несъгласие не би било проблем, ако не получаваха спонсориране отвън. Те получават изключително добро финансиране от чужбина – парите си за заплата, наем на помещение, бонуси от Сорос, и тяхното съществуване е тясно свързано с тази парична подкрепа. Идеята на Сорос е да се създаде едно неолиберално общество в Европа и това се доказва чрез дейностите на тези НПО-та.

- Т.е. глобално общество, а не национални общества в рамките на ЕС, така ли?

- Преди всичко. Според представата на Сорос трябва да има един федерален съюз, което е в противоречие с идеята на основателите на съюза. Тя е била ЕС да се състои от единството на самостоятелни нации със собствен облик, а не съюзът да бъде управляван отгоре въз основа на един идеал за неолиберализъм и в духа на глобализацията. Мнозинството от хората в Унгария и в останалите страни от Вишеградската четворка считат, че Европа има нужда от обединение на национални държави, което означава, че трябва съюз – ЕС все пак е важен, но не и един малък орган да направлява суверенитета на нациите. А отгоре искат да наложат федерално управление на ЕС.

- Сблъсък между унгарското правителство и Сорос и неговите НПО-та всъщност за първи път избуя в публичното пространство при приемането на новата конституция на Унгария и налагането чрез нея на новия икономически модел и на идеите за съдебна реформа. С какво наруши това интересите на тези НПО-тата и на Сорос?

- През 2010 - 2011 г. ЕС сериозно нападна Унгария и Виктор Орбан във връзка с новата конституция и със закона за медиите. Нападките стигнаха дотам, че Орбан лично отиде да защити унгарската позиция в Европейския парламент, където се опитаха да го убедят да преразгледа тези промени. Брюксел няма право да изисква това, но въпреки всичко Унгария разгледа прозвучалите там предложения. Резултатът бяха минимални промени, които категорично не засегнаха цялостния дух на конституцията. Когато Брюксел желае да ограничи суверенитета на Унгария, трябва обезателно да се противопоставим на това. Това е възприятието на унгарските граждани, които сме преживели да бъдем част от окупацията на Съветския съюз като всяка централно- и източноевропейска държава (включително и България) и сме много чувствителни относно правата и свободите си. И тук започна много сериозна атака срещу Орбан – в края на 2011 г. - началото на 2012 г., на която унгарският народ реагира. В отговор на нападките половин милион унгарци, водени от Гражданския форум за единство и Фондацията в обществена полза за гражданско единство, излязоха на улицата, изпращайки послание на Брюксел, че няма да бъдат отново колонизирани и няма да бъде допусната подобна сериозна атака срещу свободата и правото на глас. Искам да подчертая нещо важно – България и Унгария имат много общо и смятам, че трябва да даваме нещо само доброволно, а не под натиск. Трябва да се знае, че мненията и позициите на хората, живеещи в Европейския съюз, се разминават драстично с тези на бюрокрацията в ЕС.

- Добре, и все пак с какво конституционните промени и новият икономически модел нарушиха интересите на Сорос?

- Да започнем от 2010 г., когато Орбан спечели изборите с две трети. По това време Унгария беше в опасност от изпадане във финансов фалит, подобен на този в Гърция. Правителството обаче реши да се справи с този проблем по начин, различен от гръцкия. Не с вземане на кредити, а със собствени сили. Така беше въведен банков данък. Международните корпорации също бяха обложени с данък. Така бяха изплатени дълговете към МВФ и към Европейската банка. Идеята беше тези дългове да не бъдат покрити на гърба на гражданите, а на тези, които до този момент се възползваха от ситуацията и отмъкваха печалбата, дължимото към държавата. Този начин беше наречен неортодоксален метод за решаване на проблема и отвън отново бяхме нападнати с твърденията, че това ще доведе до фалит Унгария. А към днешна дата ясно виждаме резултатите от тези стъпки – дълговете непрестанно намаляват, брутният вътрешен продукт на държавата нараства и хората живеят все по-добре.

- Има ли връзка между налагането на този модел и предложените тогава промени в съдебната власт? Ако да, каква е тя?

- Смисълът на демокрацията е съдебната система да е отделена от другите две власти – изпълнителната и законодателната, за да си понесат отговорността тези, които на практика са обрали държавата. Затова следва да бъде направено ново структуриране на съдебната система и част от промените бяха съдиите и прокурорите, които са над 65 години, да бъдат пенсионирани, тъй като са били назначени от предишната система. Брюксел не позволи това и последствието е, че и до днес не може да се наложи наказание на хората, които ограбиха държавата през офшорни сметки и всякакви други средства.

- Прокуратурата получи ли предлаганата тогава самостоятелност?

- Прокуратурата като цяло е самостоятелно звено, но в нея все още се намират тези стари елементи. И тъй като основно тя нарежда, ръководи и разрешава всякакъв вид разследвания на полицията, и до днес трудно можем да потърсим сметка. Нужна е смяна на поколението, за да се изчистим напълно и да служим на правосъдието, а не на криворазбраното право.

- В България от няколко години тече опит за овладяване на българската съдебна система от лица, финансирани и подкрепяни от Сорос. На какво се дължи тази фиксация върху съдебната система и защо е нужно на Сорос да е зависима от интересите му?

- Във времената преди 2010 г., а и днес все още се случва да има дела със зависимости – и икономически, и политически. Подобен пример е случаят с четвъртата линия на метрото в Будапеца. Тогава социално-либерални организации, подкрепени от Сорос, както и негови приятелски кръгове в управата на града, та дори и в предното управление на държавата, също близко до Сорос, са откраднали 165 млрд. форинта (б.р. - над 1 млрд. лева) от инвестициите за метрото. Затова е в негов интерес смяната на правителството и да постави възможно най-голям контрол чрез тези НПО-та, за да няма наказание за стореното. По този начин би могъл да легализира и икономическите си интереси в Унгария.

- На фона на всичко, за което говорим, каква е връзката между него и бежанската вълна? На няколко пъти през последните месеци той беше обвиняван от представители на правителството и на управляващата партия ФИДЕС, в това число и от премиера Виктор Орбан, че нарочно провокира мигрантската криза.

- За човек като Сорос, който мисли в пари и се опитва да извлече изгода от всичко, е от изключително значение в Европа да пристигне евтина работна ръка. По този начин би могъл да намали разходите си за производство и би могъл да постига по-големи печалби за фирмите си, а очевидно и за банките. Освен това, като привърженик на функциониращите като федерация системи (като тази в САЩ), в негов интерес е да пренесе този модел и в Европа и управлението й да бъде в ръцете на поставено отгоре ръководство. За изпълнението на този план обаче трябва да разбие националните държави, които казват, че нямат нужда от нелегални имигранти. Наблягам на „нелегални”, защото правя разлика между бежанци, нелегално пребиваващи имигранти и терористи. Това са различни категории. Интересът на Сорос е предизвикването на обществени конфликти, за да се постигне централизиране. В мътна вода риба се лови по-лесно. Т.е. - в проблемните страни се лови по-лесно риба. Сорос да не казва на Унгария или на други държави, че трябва да приемат нелегални имигранти. Липсата на работна ръка трябва да се реши със собствени сили от държавите, а не чрез тези насилствени начини. Друга важна гледна точка е, че разпадът на християнската култура е в интерес на Сорос, защото тя би могла да въстане срещу стремежите му. Като цяло бих обобщил, че това, което националните правителства обещават на хората, е свобода, а той обещава свободия - „прави си каквото си искаш, само ме остави и аз да правя каквото си искам“. Затова, когато става дума за реформи, предложени от Сорос, трябва винаги да сме нащрек. Защото обслужват стремежа му към глобализация, извличане на изгода от съответната държава и прекратяване на истинската свобода. Ще дам само един пример – как се държеше в своята собствена страна? Колко пари бяха налети във фондацията на Клинтън, опитвайки се да повлияе на изборите за президент в САЩ? Сорос – той определено прави политика и забогатява от политиците, търсещи неговата подкрепа и поддържани от него.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване