Thalloderma Shop
02/27/17 06:59
(http://www.klassa.bg/)

Ще печатаме къщите за Марс на място

 Предвид цената за превозването на стоки и материали до Марс, първите заселници на Червената планета ще трябва да носят по-малко багаж, за сметка на оборудване за изграждането на местообитания. Създаването на инструменти и части за тези местообитания от местните ресурси при пристигането би било идеалното решение, но Марс е доста безплодно място. За това изследователи от НАСА и Университета от Централна Флорида (UCF) изследват, как може да бъдат извлечени и пречистени метали от марсианската почва, които да се използват за 3D отпечатване на жизненоважни компоненти.

 

НАСА вече очерта своята пътна карта за за изпращане на хора до Марс, която включва изучаване на видовете ресурси, които първите заселници биха могли да добият на планетата. Колкото по-малко товар е необходим от Земята, толкова по-добре, казват от космическата агенцията, като това може да спести над US $ 100.000 за килограм на изстрелване. Това е целта на този нов проект, използване на ресурсите  намиращи се на място.

 


За тази цел, екипът на НАСА и UCF планира да изучи процес, наречен разтапяне на реголит с електролиза, като начин за изграждане на структури на Червената планета. Реголит е рохкава марсианска почва, която може да бъде поставена в камера и загрята до почти 1,650º C преди с електролиза да се стопят металите, произвеждайки много по-необходимия кислород. Разтопения метал може да бъде използван в 3D принтер за създаване на части или секции за местообитания.


Използването на 3D принтер за изграждане жилища не е толкова необичайна концепция, след изграждането на първата 3D принтирана офис сграда в света, в Дубай и китайска компания, която използва технологията за изграждане на 10 къщи на ден. Разбира се, постигането на успех с наличните на Марс материали е ново предизвикателство, но това е смисълът на този нов проект.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване