Thalloderma Shop
02/28/17 05:32
(http://www.klassa.bg/)

400 млн. лв. инвестиции влизат в България

 Поне 400 млн. лв. преки чуждестранни инвестиции се очаква да влязат в България през 2017 г. и да се разкрият нови 6 хил. работни места. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев пред Bloomberg TV Bulgaria.

От БАИ вече са получени над 20 заявления за сертификати, като вече има гарантирани 4 такива за проекти на обща стойност над 130 млн. лева. „Тези 4 проекта разкриват потенциал за отварянето на над 3300 нови работни места“, разкри Стамен Янев.

Според Евгени Евгениев, заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), трябва на всички ни да е ясно, че страната ни е на последно място в ЕС по иновационно представяне. По думите му сме започнали прехода през 1990 г. с инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност в размер на 2,5% от БВП. Оттам насетне за последните 20 години най-доброто ни постижение в областта достига едва 0,6%.

„Причината е, че правителствата не намериха за нужно да приоритизират именно този сектор. Необходими са и нормативни мерки. Говорим за законите за инвестициите, за насърчаване на научните изследвания и проекта на закона за иновациите“, бе категоричен Евгениев.

Янев обаче остава оптимист, тъй като по думите му доста компании вече са в България и разширяват инвестициите си. „Цялата политика на страната трябва да е насочена в тази посока. Имаме нужда от по-гъвкави мерки за стимулиране на такъв тип инвеститори“, каза още той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване