Thalloderma Shop
02/28/17 09:43
(http://www.klassa.bg/)

Ето какво съветва бившият премиер Иван Костов

Бившият премиер Иван Костов изрази мнение, че България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не. Според него, паричният съвет е временна мярка, която ограничава възможностите пред Българската народна банка да води цялостна монетарна политика.

 

 

"Валутният борд може естествено да прелее в членството на България в еврозоната при гарантиране на БНБ на условията, които са валидни за централните банки на страните членки на ЕС. Изключително важно е БНБ да е с развързани ръце да провежда монетарната политика на държавата", коментира Костов, цитиран от БНР.

 

 

"БНБ трябва да може да извършва по своя преценка левови емисии и да изпълнява функциите на банково кредитиране. Да си възстанови банката естествените функции. В противен случай България е принудена с букаи на краката да се опитва да настига водещите европейски страни от гледна точка на монетарната си система", каза още бившият министър-председател.

 

 

"Валутният борд не е задължително обвързан с въвеждането на еврото. Ако намаляват шансовете на България да влезе в еврозоната, България задължително трябва да излезе от валутния борд. Ако ще се разпада еврозоната, пак трябва да излезе, защото страната трябва да разполага със своите суверенни права да имитира собствената си валута, съобразно собствената си преценка", поясни Иван Костов.

 

banker.bg

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване