Thalloderma Shop
02/28/17 10:15
(http://www.klassa.bg/)

Измамата със запис на заповед: Кредиторите проговарят

 След като bTV разкри серия случаи на измами със запис на заповед, в които непрекъснато се появяват едни и същи адвокат и частен съдебен изпълнител (ЧСИ), Нели Тодорова откри и двама от т. нар. взискатели.

Историите им са доста сходни. Те обаче пожелаха да останат анонимни, защото се страхуват. Затова ги представяме с имената Иван и Петър.

Ролята на взискателя в схемата е, да подпише запис на заповед, че дадено лице му дължи пари. С този документ адвокатът отива при ЧСИ, който пък изпраща уведомление до предполагаемия длъжник. Ако той не реагира в двуседмичен срок, започва изпълнително производство и имуществото му може да бъде разпродадено. Оказва се, че в много случаи има нарушения при даването на призовките. Имената, които непрекъснато изплуват в схемата, пък са на адвокат Симеон Миков и ЧСИ Иван Чолаков.

Пред bTV Иван разказа, че срещнал Миков в съда, където бил съден, но оправдан. Адвокатът му казал, че може да съди държавата. Така Иван подписал „някакви документи“.

„Аз съм се подписал с цел да съдим държавата и той ми искаше 40% от това, което ще вземем. Мисля, че беше 2016 г., април, когато направихме тези документи и през септември ми каза, че сме пропуснали сроковете“.

Впоследствие се оказва, че според запис на заповед Иван е кредитор на жена, която не познава и не ѝ е давал пари. „Явно ги дължи, де, ама аз не знам за това и не знам как“, казва Иван. Не знае и къде са парите.

Адвокатът нищо не му казал, само му дал „плик с пари и да подпиша нещо. Аз хвърлих парите и си тръгнах“.

След седмица бил заплашен от „някакви батковци“, „големи момчета“.

„Дойдоха на борсата и ми казаха да внимавам какво да правя, защото съм много удобен. Защото съм рецидивист“. Каза ли му, че е все тази „дали един циганин в гроба или в затвора“. От тогава не ходел на борсата.

С Чолаков се запознал в кантората на Миков, след като бил викан да дава обяснения в полицията. ЧСИ му казал: „Всичко това, което е станало дотук, не трябва да те притеснява. Аз съм човек с име. Имаме си начини. Няма да се притесняваш“. Иван само трябвало да каже, че дадената жена действително има да му дава пари.

Иван твърди, че не е подписвал записа на заповед, вижда документа за пръв път, а и подписът не е негов.

„Страхувам се. Аз тези жени не ги познавам. Не съм им дал. Нямат да ми дават и ме заплашват някакви хора да кажа, че съм аз“ кредитор, каза той пред bTV.
Вторият свидетел – Петър, разказа, че се свързал с адвокат Миков, защото има проблеми с „Топлофикация“.

 

„Един познат ми каза, че го познава, бил много находчив и ползвал такива средства, които успявали“, обяснява Петър.

Адвокатът му казал, че няма смисъл да си губят времето с „Топлофикация“, но добавил: „Имам за теб нещо по-съществено. Да те направим взискател. Няма да се притесняваш от данъчни, от полиция. Това нещо го работим с един човек от провинцията, който изготвя документите. Човекът знае как да ги направи. Работя със съдия изпълнител, който също знае как да направи нещата. Ти да си защитен – да нямаш проблеми“.

Ставало въпрос за фирма, която да му дължи пари, а искът бил „някъде около 300 хил. лв.“. Петър щял да получи 15%.

Последвала среща с ЧСИ Иван Чолаков. „Той ме помоли да отида при него без телефон и след работното време, за да няма хора – да може да ми обърне внимание“. Обяснил му, че „това е практика, че няма проблеми, че законът стои зад него и няма от какво да се притеснявам“. Трябвало им човек, който „като стане нещо, да каже: „Да, дал съм ги парите“.

Междувременно Петър видял репортаж на bTV за измамите със запис на заповед и се отказал. После потърсил нас.



След серия разследвания на bTV Камарата на частните съдебни изпълнители предложи Чолаков да бъде лишен от права за три години. Дисциплинарни наказания поиска и правосъдният министър. Проверката на работата на Чолаков показала, че по всички дела, за които разказахме до момента, са засечени проблеми. Във всички тях участва и адвокатът Симеон Миков. запис на заповед   До момента е имало 17 дисциплинарни производства срещу него и пет дисциплинарни наказания. Председателят на Камарата Георги Дичев каза, че са констатирани пропуски, някъде и нарушения при призоваването. В един от случаите има връчване извън района на действие на съдебния изпълнител, което е необяснимо, и то на лице, което се оказва че е под пълно запрещение, т.е. не може да получи призовката. Нанесени са значителни щети за хората. Констатирана е системност, която може да се дължи на непознаване на закона или немарливост на призовкарите, но отговорността за тяхната работа се носи от ЧСИ.   В студиото на „Тази сутрин“ по bTV Чолаков заяви, че не познава свидетелите, чийто разкази излъчихме, както и че повече от година не е посещавал кантората на адв. Миков. Посочи обаче, че тя се намира на гърба на Министерството на земеделието, където има камери и те може да бъдат проверени. Свидетелят Иван „лъже, не знам защо. Някой се опитва да си избере мръсните ризи на мой гръб“, каза Чолаков и увери, че днес ще подаде иск срещу него в прокуратурата. Иван трябвало да докаже кога са се виждали. „Много държа на името и честа си, затова съм тук. Ще се боря докрай“, каза още той. По думите му от месеци bTV внушава, че има вълна от случаи с измами със запис на заповед, а ставало въпрос за шест случая – по два през 2012, 2014 и 2016 г., докато за тези години в кантората му имало образувани 4500 дела. Вижте повече във видеото: След като изгледа разказа и на Петър, Чолаков заяви, че категорично не е обещавал нищо от споменатото. Не бил виждал свидетелите, чувал ги за пръв път и не ги разпознавал. Но това, което разказват не е вярно, каза той. Той коментира и предложението от Камарата да бъде санкциониран. По думите му тя можело или да реагира мъжки, като излезе пред обществото и защити гилдията, или да направи, това, което е направила. Добави, че всичките му дела вече са проверявани от Камарата и че няма проблеми със закона. За обвинението, че призовките не се дават правилно, Чолаков каза, че ЧСИ имат ограничен достъп до система на ГРАО, където фигурират настоящ и постоянен адрес. Каза и че връчването на призовки става по закон.


 




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване