Thalloderma Shop
03/03/17 07:48
(http://www.klassa.bg/)

ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ: СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕДПРИЕ ПЪРВИ СТЪПКИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БИЗНЕС СРЕДАТА

 Основните тежести са от таксите, подготвени са нормативни актове за ограничаването им, обяви премиерът при обобщаване на резултатите от едномесечната работата на кабинета

 

Служебното правителството предприе първи стъпки за облекчаване на бизнес средата, обяви премиерът Огнян Герджиков на пресконференция, на която обобщи резултатите от работата на кабинета за първия месец от назначаването му. Един от акцентите е ограничаването на таксите, които играят ролята на скрити данъци. Вече е подготвено постановление за въвеждане на лимит на таксите за вписвания, работи се и по други решения с такъв характер.

 

Амбицията на правителството е да създаде по-добри условия за българския бизнес, който в момента е „затормозен от административни и финансовите тежести“. Корпоративният данъкът е нисък, но тежестите върху бизнеса са големи, част от тях идват по пътя на таксите, посочи министър-председателят.0103_otchet.jpg

 

Той потвърди намерението на служебното правителство да направи зависещото от него за влизане на България в „преддверието“ на еврозоната. „В момента страната ни покрива три от четирите критерия за това. Остава един, по който да се положат усилия, но това е политически въпрос и са нужни консултации с другите страни от Еврозоната. Задачата е много трудна, има много работа и ще се радвам, ако успеем да свършим част от нея“, коментира премиерът.

 

„До произвеждането на парламентарните избори служебният кабинет няма да излъчи представител на България в Европейската комисия“, каза Огнян Герджиков и посочи, че, ако не се състави веднага правителство, ще бъде излъчен еврокомисар, защото "удължаването на периода без наш представител в Комисията не е добре за България".

 

Вицепремиерът Стефан Янев информира, че подготовката за изборите върви по план. Въпреки че няма да има машинно гласуване, конституционните права на гражданите ще бъдат защитени, смята вицепремиерът.

 

По другия приоритет на служебното правителство – подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., ресорният вицепремиер Деница Златева открои направения анализ на изпълнението на планираните мерки и тяхната актуализация. Златева посочи,  че благодарение на по-добра комуникация са преодолени проблеми, които повече от 2-3 3789.jpgмесеца не са намирали решение. По думите й са изчистени закъсненията по изискванията за сигурността на сградите са изчистени. През април ще бъде приета културната програма на председателството, през март – комуникационната стратегия.

 

Според вицепремиера по социални политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев най-тежката задача в неговия ресор е била възстановяването на договорното начало и подписването на Национален рамков договор. „Вчера успяхме да свършим тази задача – имаме НРД със значително по-добри параметри“, отбеляза Семерджиев. Той посочи, че средният месечен разход за болнична помощ е 133,2 млн. лева, като са въведени механизми за контрол на разходите и нов начин на остойностяване на дейностите. Негова цел в следващите седмици е да обърне внимание на финансовата дисциплина на болниците с държавно участие, тъй като в момента те са с 509 млн. лв. дългове.

 

Министърът на енергетиката Николай Павлов обяви, че вече са възстановени резервите на електроенергийната система. Павлов отчете, че са събрани просрочените плащания от ТЕЦ-ове и концесионери. В момента се работи по интерконектора за природен газ с Гърция. Целта е строежът да започне в началото на 2018 г., а преносът на газ да се осъществи през 2020 г. в контекста на договора с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м годишно. Ключова за България е и газовата връзка със Сърбия, работата по нея ще бъде ускорена, каза министър Павлов.

government.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване