Thalloderma Shop
03/03/17 12:03
(http://www.klassa.bg/)

Си Дзинпин се подготвя за война

 Президентът Си Дзинпин се насочва към китайския политически сезон добре въоръжен, след като съюзниците му се добраха до ключови правителствени постове след вълна от повишения. С това напреднаха и усилията му да осъществи основни промени в лидерството на страната тази есен, коментира за Wall Street Journal анализаторът Чун Хан Уон.

Значителното влияние на китайския лидер обаче ще бъде поставено на тест през следващите две седмици, когато почти 3 хил. законодатели ще се съберат на годишното Общокитайско събрание на народните представители. Парламентарната сесия тази година, която започва на 5 март, е последното голямо политическо събитие преди елитът на Комунистическата партия да се събере, за да определи структурата на лидерството за следващите пет години.

Почти в края на първия му петгодишен мандат срещу Си Дзинпин няма ясен претендент, след като той използва дисциплинарни кампании, за да неутрализира конкурентите си и поиска верността на 89-те млн. члена на партията. Някои от представителите на партията казват, че Си Дзинпин може би прави маневри, за да остане още пет години, което ще наруши практиката досега.

В редиците на партията се натрупва недоволство заради кампанията на Си Дзинпин срещу корупцията, атаките му срещу определени интереси на правителството, държавната индустрия и армията, както и бавния напредък при реформата на модела на растеж на Китай.

Наблюдатели казват, че Си Дзинпин ще се опита да спре подобни оплаквания по време на Общокитайското събрание – парламент, който до голяма степен автоматично приема предложения, но където в миналото представителите са критикували държавната политика. Всяка политическа полемика сега заплашва успеха на Си Дзинпин в повишаването на съюзниците му и отстраняването на конкурентите му.

Си Дзинпин е „по-заинтересуван отвсякога да демонстрира единството на партията и постиженията ѝ“, казва Матиас Степан, специалист по китайската местна политика в базирания в Берлин Mercator Institute for China Studies.

Парламентарната среща се случва след назначаването на над 130 високопоставени лица от провинцията на нови позиции през януари и февруари, което е доста над нивата през последните години, според държавни и медийни съобщения.

Сътресенията по високите етажи на властта започнаха в края на миналата година, когато двама представители, смятани за близки до Си Дзинпин, бяха избрани за министър по вътрешната сигурност и за кмет на Пекин. Миналата седмица други двама бяха назначени за търговски министър и топ представител по икономическите политики. Някои от сътрудниците на Си Дзинпин печелят позиции, които се смятат за трамплин към по-високи позиции в лидерството на партията.

Промените съвпадат с все по-силния шум от държавните медии около ключовите програми на президента, включително кампанията за премахване на бедността и четиригодишния план за отстраняване на корупцията.

Вчера официалният говорител на партията People’s Daily представи видео, озаглавено „Представителят на народа Си Дзинпин“, възхвалявайки го като силен държавник, който преминава през лични трудности и разбира нуждите и желанията на обикновените китайци.

През последните седмици Си Дзинпин засили и кампанията си за прилагане на „стриктно партийно управление“, призовавайки представителите да покажат „самодисциплина“. Топ дисциплинарната агенция на партията тази седмица разкри няколко мерки срещу представители в Китай заради това, че не са изпълнили отговорностите си. За Общокитайското събрание подобни усилия означават, че теми, предизвикващи разделения, вероятно ще останат извън програмата.

Тази седмица, например, министърът на труда сигнализира неопределено отлагане на предложение за повишаване на възрастта за пенсиониране въпреки предупрежденията от икономисти, че Пекин трябва спешно да реши демографския натиск от застаряващото население.

Очаква се делегатите на Общокитайското събрание да обсъждат освен икономическите и социалните въпроси и „размислите върху управлението“ на Си Дзинпин с акцент върху властта му като „ключов“ лидер на партията, сочи агенция Синхуа. Това не означава, че при закрити врати няма да има битки за власт.

Отдалечаването от сценария обаче може да струва скъпо. Всички по-свободни коментари, възприемани като критика срещу Си Дзинпин, може да доведат до репресии, казва Стийв Цанг, директор на SOAS China Institute в Лондон. „Никой няма да иска да каже нещо глупаво в онзи момента“, коментира той.

Миналогодишното експулсиране на 45 делегати от Общокитайското събрание от североизточната провинция Ляонин подейства разтърсващо. Те бяха обвинени в изборна измама, но други законодатели виждат случката като ясна заплаха срещу противниците. „Целта на Ляонин бе да се превърне в пример“, казва азиатски дипломат, базиран в Пекин.

Вместо сериозен политически дебат наблюдателите очакват тазгодишното Общокитайското събрание да предлага възможност да се проверят новоназначени представители за способността им да заемат по-високи лидерски позиции.

На тайно заседание на партията тази есен до пет от общо седемте сегашни члена на Политбюрото ще трябва да се оттеглят, ако се запазят сегашните правила за пенсиониране. Освен това над 60% от 376-те места в Централната комисия, която включва министри, директори на държавни предприятия и военни генерали, се очаква да бъдат сменени.

Партийни вътрешни източници казват, че Си Дзинпин е в добри позиции да запълни тези места с лоялни съюзници, но все пак ще се наложи да се съревновава с напускащи и пенсионирани лидери, които искат да лансират своите фаворити.

Сред вътрешнопартийни членове и политически наблюдатели се ширят спекулациите, че Си Дзинпин ще се опита да наруши традициите за пенсиониране напоследък, които не позволяват нови петгодишни мандати на представители над 68 г. Ако Си Дзинпин успее, анализаторите казват, че от това може да спечели Уан Цишан, топ член на дисциплинарната комисия на партията и Политбюрото, който ще стане на 69 г. през юли.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване