Thalloderma Shop
03/06/17 06:04
(http://www.klassa.bg/)

Биткойнът с 35 долара по-скъп от златото

 

Резкият скок на криптовалутата се обяснява с нарасналото търсене в Китай

Дигиталната валута биткойн за първи път надмина стойността на тройунция злато с 35 долара и счупи нов рекорд, съобщи ВВС. Вчера виртуалната валута закри сесията на равнище 1268 долара, а жълтият метал се котираше на борсите по 1233 долара.

Същевременно биткойн премина и единственият останал връх в историята си. На 29 ноември 2013 г. валутата се търгуваше за 1242 долара, след което последва двугодишен спад в цената й.

Сегашният скок на биткойна се обяснява с нарасналото му търсене в Китай, където властите предупредиха, че той се използва за незаконно

 

изнасяне на пари от страната

 

и обявиха намеренията си да започнат широкомащабно разследване във финансовите фирми. По-рано тази година Пекин забрани търговията с биткойни в опит да бъде спряно незаконното изтичане на валута от страната. Биткойнът е привлекателен за някои потребители заради неговата анонимност и липсата на правителствен контрол върху него, отбелязва ВВС.

Поскъпването на криптовалутата се обвързва и с няколко други събития. Сред тях са очакванията, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ в скоро време може да разреши създаването на първия фонд за търговия с биткойни. Датата, на която се очаква да се оповести дълго отлаганото решение на комисията е 11 март.

Според анализатори от компанията Needham разрешението за разкриване на подобен фонд ще даде

 

допълнителен тласък на биткойна

 

и виртуалните пари може да поскъпнат заради институционалните инвеститори, които ще градят експозиции към криптовалутата.

Същевременно Биткойн продължава да бъде търсен в страни с проблеми с валутата, сред които са Индия и Венецуела.

Повишението на курса на биткойна през последните месеци е най-значителният обрат за виртуалната валута, която се срина през 2014 г. след борсовите сътресения. Така само преди около година стойността на виртуалната валута възлизаше на 397,31 долара.

През 2016 г. биткойнът поскъпна със 125% заради засилен интерес в Китай. Там въпреки забраните инвеститорите купуваха криптовалутата, за да се защитят от обезценяването на юана и капиталовия контрол. Така в края на миналата година общата стойност на биткойните достигна 14 млрд. долара.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване