Thalloderma Shop
03/07/17 05:34
(http://www.klassa.bg/)

В отношенията между България и Русия трябва да се търси прагматичното и полезното

 

Мисля, че в по-голяма степен санкциите влияят негативно на страните от Европейския съюз, а не на Русия

 

 

За политиците историята трябва да е задължителна дисциплина за изучаване

Симеон Саксобургготски, цар на България 19431946 г., министър-председател на Република България 20012005 г.

- Благодаря за срещата, Ваше величество. Вие ми показахте уникална снимка от Вашата среща със сегашния президент на Русия Владимир Путин. Затова, позволете ми, да попитам какво място заема Русия във вашия живот?

- Винаги съм се интересувал от Русия и от историческа, и от културна гледна точка. Чел съм много за нея и съм се учил от нейния пример. Бил съм във вашата страна пет пъти. Запомнил съм пътуването с влак от Москва до монголската столица Улан Батор. Беше много интересно. Всеки ден сме спирали в някакъв нов град. Още по-голямо впечатление ми направи завръщането в Москва, когато над 6 часа летях над територията на Русия. Русия е огромна страна от световен мащаб, дори чисто визуално. Бях на официално посещение в Русия през юни 2002 г., малко след като станах министър-председател. А срещата ми с Владимир Путин остави много интересно и положително впечатление. Ще се радвам, ако мога да се срещна с него още веднъж. Сега между нашите страни съществува определено напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго. Проблемите са винаги временни и конюнктурни. Днес това е мода, която преследва краткосрочни интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се търси реалното, прагматичното и полезното.

- А как може да бъде оценена съвременната политическа роля на Русия?

- От гледната точка на човек, който много е преживял и видял, смятам за изключително положителен фактът, че Русия се включи в решаването на проблемите на Близкия Изток. Русия стои много по-близо до Близкия изток, отколкото някои други страни, които говорят за своето влияние в региона. Ако Русия бе останала извън решаването на този конфликт, то нейното мнение нямаше да бъде чуто.

- А какво е мнението Ви за отношенията между Русия и ЕС, които са в режим на взаимни санкции?

- Личното ми мнение, отчитайки информацията за действието на санкциите и в други държави, мога да кажа, че те изглеждат морални единствено от гледна точка на тяхното налагане, но в практиката от тях страдат не политическите и държавни лидери, а предимно обикновените хора. Мисля, че в по-голяма степен санкциите влияят негативно на страните от Европейския съюз, а не на Русия. Не претендирам да давам експертна оценка, но мога да кажа, че от санкциите няма особен практически смисъл.

- Как оценявате днешното положение на Европейския съюз?

- Аз съм европеец. Роден съм на континента и през целия ми живот съм тясно свързан с Европа. Убеден съм, че Европейският съюз е единствената възможност за Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор. От 1949 г. е имало и моменти на разочарование, и на подем, а също така и кризи. Но съм убеден, че Европа няма реална алтернатива на Европейския съюз. Това означава, че кризата във взаимоотношенията, която сега се наблюдава, може и трябва да бъде преодоляна. Като положителен пример за ползите от европейската общност мога да дам България. Ако ние по време на икономическата криза през 2008 г. не бяхме членове на ЕС, то не е ясно къде бихме били днес. Но като част от общия съюз, общия клуб и семейство ние успяхме да се справим с тези трудности. Този проект „Обединена Европа“ трябва да съществува въпреки критиката. Колко време й е било необходимо на Америка, за да се превърне в Съединени американски щати? Европа се нуждае от време, за да стане единна.

- На какво Европа трябва да обърне особено внимание?

- Този въпрос трябва да бъде зададен на днешните водещи политици, които носят персонална отговорност за случващото се. Убеден съм, че Европейският парламент и Европейската комисия ще се справят с проблемите, включително и с прословутия Брекзит. Тази ситуация засяга една държава в този конкретен момент. Съжалявам за това, но такъв беше изборът на мнозинството жители на Обединеното кралство. Възможни са и други неочаквани промени. Но това са предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. В крайна сметка, те ще доведат до положителни промени. Днешните трудности на ЕС ни каляват, карат ни да се концентрираме и да се движим напред. Също така смятам, че санкциите днес в по-голяма степен влияят негативно на страните от ЕС, а не на Русия.

- В каква посока ще се развиват отношенията между ЕС и САЩ?

- Надявам се, че тяхното развитие ще бъде положително. Не искам да обиждам никого, но смятам, че в света има страни и обединения от държави, които са решаващи фактори, способни да работят за интересите на целия свят. Именно тези страни трябва да си взаимодействат. В това сътрудничество има голям позитив. В света трябва да има водещи държави и между тях трябва да има и взаимно разбирателство, и взаимна отговорност. Защото именно от тях зависи съдбата на останалите народи.

- Какво е мнението Ви за новия американски президент?

- Не се познавам лично с него, макар че съм чел много за него.Учил съм в САЩ, много пъти съм бил там, интересувал съм се живо от американската история. Като премиер съм имал срещи с тогавашния президент Джордж Буш. А за да говорим за Доналд Тръмп като президент на САЩ, е нужно да почакаме да минат първите 100 дни на неговия мандат. Но е очевидно, че в него има нещо абсолютно различно спрямо предшествениците му. Когато размишлявам за някого или давам оценка за него, се старая да „вляза в кожата му”, да анализирам личността му. Опитвам се да си представя как аз бих постъпил в аналогични ситуации. Да се дава оценка на един политик без допълнителен анализ смятам за неправилно. Много съм видял и съм се убедил, че често се налага да съжаляваш за казаните думи. Именно затова, когато станах ръководител на правителството, заявих на колегите ми, че предпочитам да съм „господаря на мълчанието”, а не жертва на набързо казани думи. Това правило се стремя да спазвам и днес.

- Към Великите сили кого отнасяте: САЩ, Обединена Европа, Китай, Русия?

- Има го икономическото обединение БРИКС, което включва пет големи държави и има колосален потенциал. Помня срещата си в България с индийски министър, който ми разказа, че в Индия има около 80 милиона души, чието жизнено равнище може да се оцени като равнище на средната класа. А това е население, равно на населението на няколко европейски страни. Това красноречиво показва доколко гигантски държави са членуващите в БРИКС, доколко силни икономически са те. Китай има още по-голям потенциал от Индия и неговата роля постоянно нараства. Ако даже един на хиляда от жителите на Китай тръгне да пътешества, представете си колко ще се вдигне общият туристически поток. Всички тези процеси е изключително интересно да бъдат наблюдавани.

-Каква е оценката Ви за ролята на България в съвременния свят?

- Всяка страна се старае да даде своя икономически, културен и всякакъв друг принос в общото развитие. Като член на ЕС България има своето място в общността, макар че на мен ми се иска развитието ни да бъде по-бързо. Като цяло, приносът на България може да се оцени като положителен. България е член на европейското семейство и има общи интереси с останалите държави-членки. Положителен е фактът, че днес България има добро ниво на отношенията със съседните страни.

- Какво е Вашето мнение за новия президент Румен Радев?

- Ние винаги разчитаме на това, че един нов човек на висок държавен пост може да помогне за развитието на държавата. Но не искам да бързам с оценките. Макар че, за съжаление, още сега ставаме свидетели на това, че на новия президент се лепят етикети. По дефиниция българският президент трябва да е пробългарски, а не какъвто и да е друг. Нужно е да изчакаме конкретните резултати от неговата работа. Когато аз станах премиер, очакванията към мен също бяха огромни. Тогава предприех пътувания из страната, срещи с хората, които ме питаха в какъв срок ще бъдат изпълнени дадените обещания. В хода на разговорите бързо се изясни, че не аз съм обещавал, а те са очаквали от мен определени действия и после бяха разочаровани, когато не видяха очакваните от тях резултати. Хората много бързо се разочароват в своите очаквания спрямо политиците, забравяйки, че не е възможно моментално да бъде постигнато всеобщо благополучие, колкото и да ни се иска.

- Ако погледнем на Вашата дейност като премиер на България от днешна гледна точка, удовлетворен ли сте?

- Аз съм много самокритичен, в такъв дух са ме възпитавали.Но ако погледнем на миналото от днешните позиции, като цяло смятам своята работа за успешна и допринесла за развитието на България, макар че можеше да бъде свършено и повече.

- Сега Вашите колеги от НДСВ Огнян Герджиков, Ради Найденов и други отново участват във властта. Може ли от това да се направи изводът за връщане на НДСВ на политическата сцена?

- Всяко явление се случва в контекста на конкретната ситуация и отрязък от време. Същото се отнася и за политическите събития. Разбира се, винаги ще има партии от левия, десния и центристкия сектор. Но конкретните политици, движения, партии имат граници на своя жизнен цикъл. Времето на НДСВ мина, но на мен ми е приятно, че хора, с които съм работил, и днес препотвърждават своя професионализъм и имат възможност и днес да изпълняват отговорни задачи.

- Споменахте вече за срещата си с президента на Русия.

- За мен това бе много интересен епизод. Аз направих официално посещение в Русия практически веднага, след като бях избран за премиер. Посещението ми в Москва бе второто ми в качеството ми на премиер. А срещата с Владимир Путин остави изключително положително и интересно впечатление в мен. Още тогава той ми се стори много делови, прагматичен и енергичен лидер, който умее да работи. Бих бил радостен, ако ми се отдаде още веднъж да се срещна с него. Сега между нашите две страни съществува известно напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго.

- Какво очаквате от предсрочните парламентарни избори в България на 26 март?

- Мисля, че в резултат на изборите ще се появи необходимост от съставяне на коалиция, политиците ще се нуждаят от диалог. Убеден съм, че България се нуждае от максимално широка коалиция, която би могла да вземе предвид желанията на възможно най-голям брой избиратели. Политическите убеждения не трябва да пречат на цивилизования разговор, на определянето на приоритетите в работата. При това нищо не пречи да запазят своите идеологически предпочитания.

- А какво може да кажете за ролята на монархията в съвременното общество?

- Няма съвременно или старомодно държавно управление. В хилядолетната история е имало и монархии, и републики, и диктатури, и други системи. Едва след Първата световна война (19141918) се е формирало мнението, че републиката е най-сполучливата форма на управление, а някои монархии са били свалени, при това невинаги с демократични методи. Не смятам, че монархията не е съвременна – това е политическа грешка. За мен е важно държавата да се развива с оглед на предишния опит, на историята. Независимо от това, дали се харесва на някого или не. В този контекст на мен ми прави голямо впечатление днешното развитие на Русия, това, че тя си спомни своите традиции, използва историческите символи и събития. Историята остава. И това разбиране и уважение към историята възвръща величието на държавата. Паметта не трябва да се подценява. А хората, които се занимават с политика, държавните дейци, трябва да имат добра историческа подготовка. За политиците историята трябва да бъде една от задължителните дисциплини за изучаване. Това е феноменална опора, включително за взимането на решения, за разбирането на ситуацията.

- Защо на политиците не им се харесва историята?

- За съжаление много от тях мислят, че историята е занимание за стари професори и не подхожда на динамичните, амбициозни и много заети лидери. Има испанска поговорка, която казва, че човекът е единственото животно, което се спъва на едно и също място. Ако човек не познава историята, то неминуемо ще се спъва на едно и също място. Ако познава и разбира историята, може да избегне много проблеми.

- Какви са вашите лични планове?

- За човек, който е почти на 80 години, е рисковано да гледа далеч в бъдещето. Имам напрегнат делови график, който ми оставя малко време за личен живот. Написах книга със спомени, специално за своите деца, за да могат да разберат, защо техният баща е бил постоянно зает и не им е отделял достатъчно време. Тази книга излезе на български, френски, турски и испански език. Надявам се, че скоро ще излезе на английски, италиански и немски. Смятам, че тази книга би била полезна за хората, които искат по-добре да познават България. Имах щастието да живея в две епохи. Родих се тук в България и живях в условията на монархия, като престолонаследник и като цар, след това напуснах страната за цели 50 години. Научих се на много неща и накрая отново се върнах в България. Благодаря на Бог, че той ми даде възможността да видя живота на моята страна в продължение на толкова дълъг период.

Интервюто е на журналиста Игор Ленкин от ТАСС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване