Thalloderma Shop
03/07/17 06:19
(http://www.klassa.bg/)

Нужни са още 30 000 лева за лечението на малката Алекс

 

Семейството заминава за Милано, защото лекарите там имат успех срещу спинално-мускулната атрофия

Добри хора от Световрачене, бизнесмени и приятели от Крумчево, Нови Искър и София с помощта на местното кметство, направиха благотворителен базар за набиране на средства за 5-месечната Алекс на площада на Световрачене, видя репортер на „Монитор“. 

Сумата, събрана от благотворителната инициатива за два дни в с. Световрачене е 2 864,35 лв., като 53 лв. са от футболен мач, организиран от децата в с. Световрачене, 200 лв., дарени от вестник „Монитор“, и 2 611,35 лв. от базара. Така след инициативата през уикенда вече са събрани 30 хиляди лева за една седмица, а общо са необходими между 25 и 30 хиляди евро.

Родителите на Алекс ще тръгнат за Милано, откъдето единствено им дават надежда чрез безплатно експериментално лечение. Събраните средства ще отидат за животоподдържащи машини, настаняване и лекарства. Ще пътуват на 12 март независимо от сумата по сметката. Има надежда, защото в Милано се лекува и друго болно детенце, със същата терапия, което дава резултат. Родителите ще бъдат със статут на медицински мигранти.

Алекс е била диагностицирана миналия месец със заболяването спинално-мускулна атрофия – мускулчетата на ребрата на детето се свиват и то не може да диша. Това е рядко генетично заболяване, причиняващо дегенерация на моторните неврони с тежко засягане на двигателната функция. Диагнозата е потвърдена и от генетичното изследване. Българските лекари й дават до 2 години живот.

Мария Йорданова, една от организаторките на базара и собственик на ресторант в града, споделя: “Моето дете е на същата възраст и е предразположено към церебрална парализа. Нямаше как да не помогна.“

 

Всеки се включи с това, с което може да бъде полезен.
Всеки се включи с това, с което може да бъде полезен.

 

На базара се продават рокли, книги и домашни кексчета на възможно най-високи цени, защото средствата отиват за лечението. Танцови групи и деца каратисти също се включиха, за да помогнат за реализацията на благородната цел.

 

Малките каратисти показаха наученото в тренировките.
Малките каратисти показаха наученото в тренировките.

 

Въпреки всички трудности родителите на Алекс са категорични, че няма да се откажат и ще продължат да се борят за живота на дъщеря си. Посещението им в Милано е необходимо, тъй като там Алекс може да получи помощ с животоподдържащи апарати, обучение как да се използват, както и специални гимнастики за раздвижване. Семейството може да кандидатства за експериментално лечение, но времето ги притиска. Едно от изискванията е Алекс да няма навършени 6 месеца. Затова родителите трябва възможно в най-кратък срок да намерят необходимите средства, за да заминат за Италия. Налага се да живеят там, докато детето е подложено на терапия. Близките на Алекс се надяват, че тя ще живее.

 

Танцьорите се вживяха в изпълнението си.
Танцьорите се вживяха в изпълнението си.

 

Необходими са пари и за странични медицински услуги, които не се поемат от клиниката. Още за историята на момиченцето може да намерите в социалната мрежа, в групата „Да помогнем на Алекс“. За съжаление детето е без епикриза, защото е отказана такава и засега е без дарителска сметка.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване