Thalloderma Shop
03/08/17 06:16
(http://www.klassa.bg/)

БАБХ започва проверки на качеството на вносните храни

 Българската агенция по храните ( БАБХ ) ще направи изследване на вносните продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Това стана ясно на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел в началото на тази седмица. Там страната ни се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храни с по-ниско качество за техните граждани от западноевропейски мултинационални компании.

Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, коментира д-р Камен Николов от агенцията по храните. Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции, категоричен е Николов.

Според него мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за пазара в Източна Европа в сравнение с тези в Западна Европа заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас, обясниха от БАБХ.

„Пускането на общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо", заяви министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков по време на заседанието в Брюксел.

Бозуков е категоричен, че хранителните продукти, предлагани на Единния европейски пазар, трябва да отговарят на идентични стандарти за качество и безопасност, съобщиха от МЗХ.

Влагането на по-евтини суровини и различна пропорция на използваните съставки и едновременно с това предлагането на произведените храни на цени като на висококачествените продукти е явна злоупотреба с доверието на потребителите към дадена търговска марка, заяви още министър Бозуков. Той допълни, че е нежелателно да има двойствен стандарт спрямо граждани на ЕС.

Според министъра на земеделието ефикасен метод за решаване на този проблем ще бъде установяването на един унифициран контролен механизъм на европейско ниво, гарантиращ коректната търговия на храни с качество, характерно за дадена марка или стандарт.

Потребителите да гледат баркода, за да разберат точно в коя държава е произведен даден продукт. Това посъветва пък шефът на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов по повод на словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване