Thalloderma Shop
03/09/17 08:42
(http://www.klassa.bg/)

Brexit реже 3,6 млрд. евро от парите за земеделие в ЕС

 3,6 млрд. евро по-малко ще са парите за фермерите в ЕС след 2020 г., заради Brexit. Това съобщи днес Алберт Дес, член на комисията на комисията по земеделие в ЕП, по време на дискусия с представители на отрасъла у нас, организирана от Фондация „Конрад Аденауер”.

Дес поясни още, че субсидиите за българските земеделци от еврофондовете са 248 евро/ха, което е над средните нива за ЕС. „В Латвия те са 167 евро, в Белгия - 414 евро. България не е ощетена”, категоричен бе той.

Петя Ставрева, Сдружение "Балканската земеделска камара" и бивш евродепутат от ЕНП, поясни, че все още няма разчети с колко ще намалеят парите за земеделците у нас след 2020 г. „Важното е бързо да договорим на национално ниво критериите по програмите и те да отговарят на възможностите на дребните и средните фермери. „Време е да се направи и гаранционен фонд, който да ги подкрепя”, смята тя. Относно инвестирането на субсидиите в момента Ставрева каза, че се дават доста пари на отрасъла, но е ефектът не е планираният. По думите й причината е, че 80% от парите от ЕС отиват у едрите производители.

По време на дискусията проф. Светла Русева алармира, че има риск от 2018 г. да изгубим парите от ЕС за допълнителна помощ на стопанствата в в районите с тежки условия за земеделие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване