Thalloderma Shop
03/10/17 07:00
(http://www.klassa.bg/)

10 000 бензиностанции без касови апарати и връзка с НАП

 

54 танкера вкарали полулегално горива у нас през 2016 г.

Около 10 000 са ведомствените бензиностанции у нас и те работят са напълно безконтролни и работят без касови апарати и връзка с НАП. Това стана ясно по време на Първата годишна конференция на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Цифрата бе посочена от Емил Димитров, бивш депутат и член на финансовата комисия на последния парламент. „Общо около 120 хил. са колонките на легалните бензиностанции в страната. Отделно хилядите нелегалните. Невъзможно да се следят

 

само от един компютър, веднъж в седмицата

 

констатира той. По думите му засега подобна задача не е по силата само на едно или две ведомства в България, но другите бивши соцстрани, които са с нас ЕС вече са намалили драстично контрабандата.

На конференция вице-президентът на чешката петролна асоциация Игор Куруц, описа мерките, довели до драстично намаляване на контрабандата с горива в страните от Централна Европа. „В Чехия всеки, решил да се занимава с търговия с горива внася голяма гаранция. За големите фирми тя е 800 хил. долара, а за малките - 400 хил. Отделно има редица други изисквания,

 

намаляващи възможността да се правят фирми еднодневки

 

които да правят нелегална търговия”, обясни той. По думите му в Полша са акцентирали и на драстично засилване на контрола, което само за няколко месеца сивият сектор е свит с 10-20%.

Председателят на БПГА Валентин Златев обясни, че сивият сектор у нас е възможен за заради несъвършеното законодателство, даващо възможност за изкривяване на пазарната среда в сектора. По думите му половината от цената на горивата у нас се дължи на акциза и другите данъци, около една трета зависи от котировките на петрола, към 15% общо са оперативните и логистичните разходи, а печалбата е само 1 на сто. Той не заяви, че у нас няма картел, а само ценови паралелизъм.

Златев смята, че в момента пазарът на горива у нас е на нивото на 90-те години в Европа. Той припомни, че имаме

 

регистрирани 4 рафинерии, но само една внася петрол

 

„Всеки втори литър вносно течно гориво е с неплатен акциз”, каза той и добави, че най-големи рискове има при доставките от страните на ЕС. По думите му 99% от т. нар. ведомствени бензиностанции работят без касови апарати и приемат само плащания в брой.

 

Създаването на обществен борд

 

който да следи изкъсо търговията с горива у нас, предлагат още легалните играчи в бранша и статистиката за пазара.

От БПГА поискаха и лицензиране на компаниите от бранша, за да се намалят рисковете от фирми-еднодневки, създадени цел източване на данъци, както и засилване на контрола над ведомствените бензиностанции, както и на митническите складове и пристанищата, където най-често се извършва контрабандата. От асоциацията припомниха, че по тяхна информация през 2016 г. 54 танкера са доставили нелегално горива в България.

В рамките на дискусията по време на конференцията стана ясно, че по най-груби сметки, сивият сектор при горивата у нас се изчислява на 0,8 - 1,2 млрд. лв. Най-много са загубите за хазната от контрабандата на дизел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване