Thalloderma Shop
03/11/17 10:37
(http://www.klassa.bg/)

Сливания и придобивания в бъларската политика

 Не се интересувам от политика. Занимавам се с „мърджър енд акуазишън“. Казано на български сливания и придобивания. По-простичко когато фирмите са пред фалит имат два изхода - или се сливат, или по-голямата поглъща по-малката, за да се избегне фаталния изход.

Волю, неволю разбирам - предстоят избори. Научавам за действията на различни политици и техните партии. Чел съм, че по-света партиите възникват за да пропагандират и прилагат определна идеология. Чувал съм за консерватори, социалисти, християн демократи, националисти, комунисти, неофашисти, патриоти, либерали и т. н. и т.н. ..... Всичките са представени от учени люде, които изповядват своите идеали и икономически програми, оспорват идеите на своите опоненти и са непримирими към политическите си противници.
В България идейни платформи няма. Всички политически програми са направени по една рецепта – популизъм, национализъм, високомерие, наглост, оплюване на противника и липса на конкретика с крайна цел вземане на властта и пренасочване и усвояване на пълноводни парични потоци! Затова вместо политически анализ - нещо което не разбирам, ще направя икономически - нещо което разбирам.
Забелязвам движения на нашата политическа сцена, аналогични на икономическите процеси наречени „Сливания и придобивания“.
Светльо Витков извърши класическо „сливане“ на две фирми в предфалитно състояние - „Глас народен“ и останалото от „Реформаторски блок“. Аргументира се просто и ясно: „... от плюене файда няма, да даваш решения не е ползотворно. Трябва да седнеш на масата“. Той седна на масата на Реформаторите, които доскоро оплюваше и взеха, че се обединиха в очакване да седнат на депутатската софра.
ДПС направи ефектно „придобиване“ на няколко търговски марки. Най-голямата покупка бе тази на депутата от Атака Слави Бинев, оценена със Златен скункс в категория „Политически лупинг“. Човекът който нарече ДПС триглава ламя с огромен търбух, влезе директно точно в него. На въпроса защо е говорил така, той се оправда със своето политическо тийнейджър-ство. По-добре да се беше оправдал с политическата си деменция! Определено ДПС закупи един фалирал бранд – „Лицето на българските националисти“ и сякаш казваше, вижте какви продажници сте, така беше и преди 600 и кусур години. Бяхте силни , но продажни и паднахте. Ще паднете и сега! Към покупката на този бранд може и да добавим имената на ген. Симеон Симеонов – бивш началник на отбраната, на атакиста Камен Петков и на подсъдимия гербер Димитър Аврамов.

Партия ДОСТ „закупи“ Евгени Михайлов – Канарчето. Очевидно закъсалият некадърен режисьор е претърпял не само финансов, но и мозъчен фалит за да си продаде българското име и да отиде в протурската партия на диктатора. Всички си спомняме къкъв искрен борец за демокрация, и антикомунист бе той. Как му вярвяха хората! Изпеченият боец срещу диктатурата, стана ибрикчия на султана!
ГЕРБ се бяха изложили в аванс, на президентските избори. Сякаш нямаше честни хора с добро име, та издигнаха кандидатурата на проста колхозничка. Май за първи път бяха прочели Алеко и си мислеха, че и магаре могат да направят депутат. Кандидатката бе рекламирана като душата на компанията. Това на народен език означаваше, че може да напие всички и да си сипе още едно. Така скоропостижно „фалира“ кабинета Борисов – 2. 
Възкръсналата БСП предложи на „потребителите“ слогана - „Поискай промяна“. Обеща нови лица и светли хоризонти. Вглеждайки се в лицата веднага се забелязва, че нови на избираеми места няма. Отново трябва да се разчита на феномена 10/10 за да влезне някой „нов“ в Парламента. Иначе от старите лица има доста дълъг списък - Стефан Данаилов - Ламбо, Георги Гергов - Свинаря, Спас Панчев - Лакомото.... Веднага се хващам за последния. Той е подходящ за мега икономически и финансов анализ. Бегъл поглед в търговския регистър и се вижда каква карта подобна на звездната чертае графиката на свързаните с него фирми. Инстински Концерн. Земеделецът, който отдавна извърши най-успешното “сливане“ в „демократичната ни история“, /БЗНС – БСП/ е създал истински клан от Сициалнски тип. Там се вижда галактика от фирми на бившата му жена №1, на бившата му жена №2, 
Запознати твърдят, че тези фирми са направили големи „придобивания“!
И така, в политиката ни идеи няма, но сливания и продобивания колкото щеш и май никой няма да фалира. Единствено е застрашен „електората“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване