Thalloderma Shop
03/14/17 05:42
(http://www.klassa.bg/)

Под 10% от българите играят на борсата

 

С парите за 3 пици и 4 коктейла може да постигнем добра доходност

По-малко от 10 на сто от българите инвестират в борсови инструменти или взаимни фондове. Те са избрали капиталов пазар и частни взаимни фондове, като имат краткосрочен или дългосрочен интерес към тези форми на вложение. Това обясни за „Монитор“ Иван Стойков, главен експерт към портала „Моите пари“. По думите му у нас липсва култура на инвестиране. И даде за пример САЩ, където около 50-70 на сто от хората са запознати с възможностите за инвестиране и се възползват от тях.
Една от причините за ниската степен на инвестиране от физическите лица е, че голяма част от българите са консервативни. Според експерта те по-скоро не търсят алтернативните форми за инвестиране или пък нямат достатъчно средства. Някои не предприемат такива стъпки, защото
нямат достатъчно информация, не знаят какви са алтернативите
както и какво би се случило, ако вложат парите си в инструменти, различни от депозити, коментира още Стойков. И допълни, че по тази причина много голяма част от хората продължават да държат спестяванията си в банките. И в момента в тях има блокирани над 47 млрд. лв. на домакинства, които или не носят или носят минимален пасивен доход, което означава, че не работят ефективно за техните собственици.
Все пак в последната година има положителна тенденция. Според статистики инвестициите във взаимните фондове са се увеличили с около 1 млрд. лв. Макар вложителите в този сектор да са по-скоро институционални, а не физически лица.
Един от начините да се стимулира инвестирането е да има повече информация, защото сега тя не е достатъчна, за да накарат хората и да станат атрактивни различните възможностите за вложение. Основното при инвестициите е да се започне възможно най-рано, обясни Росица Вартоник, директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност“. И обясни, че
могат да се достигнат невероятни резултати при редовно инвестиране
но дългосрочно, което означава 30-40 години. Младите хора, вместо да си купят 3 пици или 4 коктейла, могат да вложат тези пари във взаимни фондове, коментира още тя. Експертът обясни, че има няколко стъпки, преди да решим да започнем да влагаме средства в каквито и да било инструменти.
Първото и най-важно правило, което трябва да се знае, че инвестициите трябва да се правят с пари, които не ни трябват, заяви Вартоник. След това е необходимо да сме заделили средства в авариен фонд за нуждите на домакинството поне за между 3 и 6 месеца. Друга важна стъпка е да се уверим, че нямаме скъпи заеми, които да ни теглят надолу, обясни още специалистът. И уточни, че няма никакъв смисъл да си даваме парите за вложения, които да ни донесат 5-6% доходност, а да плащаме лихви по кредити от 20%. Следващото нещо, което е необходимо да направим, е да се погрижим за сигурността и да си направим застраховка.
Това, което препоръчвам, преди да се стигне до инвестиция, е все пак да се натрупат минимални знания, заяви Вартоник. Тя обясни, че трябва да се знае какво е акция, облигация, как се търгуват и какво са индекси. Има един много категоричен съвет в света на инвестициите:
„Не купувай нещо, което не разбираш!“
съветва специалистът.

Друго много важно е да се прецени какъв е рисковият профил на човека. По думите на експерта това, че той няма да си загуби съня си, ако в някакъв момент загубят някакви пари. Освен всичко останало е хубаво да има и цел, заради която искаме да инвестираме, например образование на детето, коментира Вартоник.
Вариантите за алтернативни вложения, т.е. да не си държим парите в банковата система, депозити или спестовни сметки са най-различни. Може да започнем с благородни метали, валути, акции, облигации, а ако не можем сами да си инвестираме парите, е възможно да използваме взаимни фондове. Общото правило е, че високият риск се отплаща с висока доходност.
Най-ниско рискови са депозит или спестовна сметка в банка. В последните години обаче се вижда, че доходността при тези продукти непрекъснато намалява. Но пък у нас те са гарантирани от фонда за гарантиране на влоговете. И ако си държите парите на депозит, няма опасност да си загубите средствата. Те обаче са изключително неподходящи, най-вече за кратки срокове, например 1-3 месеца, когато лихвата ще е близка до нула, обясни Иван Стойков. И допълни, че това е класически пример как ниският риск не носи доходност
За сравнителни нискорискови се считат и някои видове облигации, например общинските или на други държавни дружества, както и държавните ценни книжа. Не може да се очаква много висока доходност, но все пак тя е с по-голям размер в сравнение с депозитите, но пък е много по-ниска от инвестициите в акции, посочи още експертът.
Именно акциите са сред по-високо рисковите вложения. При тях възможностите са в много широки граници, като при всички положения ще се получи по-висока доходност спрямо депозитите, заяви специалистът. И допълни, че търгуването с тях става на фондовата борса, а възможностите за участие на нея са или като физическото лице, което само да търгува, или чрез посредници. Вариант, който може да се използва са и колективното купуване, т.е. взаимните фондове.
Според Вартоник начинаещите инвеститори е по-добре да се насочат към дългосрочни вложения. Причината е, че при нея рискът, който идва от разликите в пазара, се нулира, обясни още тя. Непрофесионалните инвеститори съветвам да не се втурват към индивидуални акции или облигации, посочи още тя. И поясни, че това е така, защото е твърде рисково и изисква много време. По думите й това, което може да се направи, е  желаещият да започне да влага средства и да се ориентират към взаимните фондове. Те представляват инвеститори влагат пари на едно място, а оттам нататък фонд менажер купува различни активи от тяхно име. Иван Стойков счита, че те са начин
да се натрупа опит, но без напрежение около управлението
а и не са нужни големи суми. Колкото е по-рискова инвестицията, толкова по-дълго време трябва да се държи, обясни Стойков. Той уточни, че пазарът има периоди на ръстове и спадове, а времето е необходимо, за да бъдат неутрализирани негативите, трябва да има достатъчно дълъг положителен период и в крайна сметка да се получи добра доходност.

Застраховката - сигурност и инвестиция

Застраховките са един от инструментите, които освен сигурност могат да имат и инвестиционен елемент. Това са гъвкави форми и са подходящи за хора, които не са много дисциплинирани в спестяванията, обясни Росица Вартоник. По думите й това е така, защото след като се подпише договор, има условия, които трябва да се спазват и няма как да не се спестяват пари. За хората, които са по-гъвкави при управлението на своите пари, освен това имат вече някакъв вид подсигуряване е по-подходяща рисковата застраховка, обясни още експертът.

Изборът на благородни метали е рисков

Благородните метали като вид инвестиция са сред рисковите начинания. Там натрупването е доста високо и може да има периоди, в които цените много стремително да растат, както и време, в което стойностите много сериозно да спадат, каза Иван Стойков. И посочи, че търговията с благородни метали може да се сравнява с търговията с валути, като при нея има спекулативен елемент.
Според него това не е начинание за хора, които нямат опит, но пък дава добри възможности. Например миналата година цените на златото спаднаха с 1 на сто, но среброто поскъпна с 20%, а платината се увеличи с около 8 на сто. Тази година обаче може да се види обратна тенденция за всички метали, заяви още той. По думите му това са суровини, които се търгуват на стоковите пазари и има потенциал за доста добра доходност. Всеки обаче, който се е насочил към тези продукти, трябва много добре да се запознае с рисковете и как точно се прави инвестицията в благородни метали, съветва експертът.

Дефицитът на платина през 2017 г. намалява

Дефицит на пазара на платина ще намалява през 2017 г., сочи доклад на Световния съвет по инвестициите в платина (WPIC), съобщава Reuters. В него се прогнозира недостиг от 120 хил. унции, срещу 270 хил., през миналата година.
Инвестициите в ценния метал ще паднат до 250 хил. унции, смятат експертите. В същото време търсенето на производителите на бижута, автомобилни части ще падне от 2,565 млн. унции през мината година на 2,53 млн. унции през 2017 г. Поръчките от ювелирната индустрия още през 2016 г. намаляха с 11%, главно заради спадът на покупките на скъпи ювелирни изделия. Общо употребата на благородни метали в най-голямата комунистическа държава през миналата година отчита спад от една пета, са пресметнали от WPIC.
2016 г. отчете ръст от само 1 на сто на употребата на платина в автомобилната промишленост, но се очаква за 2017 г. да слезе до нивото на 2015 г. Причината според експертите е очакваният спад на продажбите на автомобили в Европа, породен от политическата нестабилност на Стария континент.
Прогнозите на WPIC сочат още и съкращаването на добивите с 3% на руди със съдържание на платина в най-големите мини в Зимбабве и Южна Африка.

Богатството на американците достигна $92,8 трлн.

Богатството на американските домакинства и нетърговските организации достигна 92,8 трлн. долара през четвъртото тримесечие на миналата година. Това показват данни на Федералния резерв. Според информацията се отчита нарастване с 2,3 на сто, или 2,04 трлн. долара в cpaвнeниe c периода юли-септември.
Пoвишeниeтo нa блaгocъcтoяниeтo нa aмepикaнцитe от октомври до края на 2016 г. e oбycлoвeнo oт pъcтa в cтoйнocттa нa aкциитe cъc 728 млpд. дoлapa. Te пocкъпнaxa за последното тримесечие на миналата година c 8% cлeд пoбeдaтa нa Дoнaлд Tpъмп в пpeзидeнтcкитe избopи и нaдeждитe нa кoмпaниитe зa нaмaлявaнe нa дaнъцитe и нoви гoлeми инвecтиции в инфpacтpyктypaтa нa cтpaнaтa.
Пaзapнaтa cтoйнocт нa нeдвижимитe имoти, пpинaдлeжaщи нa дoмaкинcтвaтa и нeтъpгoвcкитe opгaнизaции, ce e пoкaчилa пpeз чeтвъpтoтo тpимeceчиe c 557 млрд. - дo peкopднитe 26,5 тpлн. дoлapa.
Oтнoшeниeтo нa oбщoтo блaгocъcтoяниe към paзпoлaгaeмия личeн дoxoд cъщo e дocтигнaлo нoв връх - 6,5 пъти, дoкoлкoтo пpeз пocлeднитe пeт гoдини paзпoлaгaeмият дoxoд нa aмepикaнцитe pacтe дocтa пo-бaвнo oт cтoйнocттa нa пpитeжaвaнитe oт тяx aктиви. Oбeмът нa чиcтия дълг нa aмepикaнcкитe дoмaкинcтвa ce e yвeличил c 3,8% нa гoдишнa база.

Ню Йорк и Лондон наддават за първите акции на IPO Saudi Aramco

Ню Йорк и Лондон са главните претенденти за провеждането на първичното предлагане на акции на държавната нефтена компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco, пише в. „Ведомости”. Според шефовете на петролната корпорация на най-богатата на суровината страна в света само борсите в тези два мегаполиса на света са способни да осъществят успешно първото в историята листване на ценни книжа на Saudi Aramco. Представители нюйоркската фондова борса (NYSE) и на лондонската (LSE) вече са провели разговори с арабите.
В момента 90% от печалбите на Saudi Aramco отиват в правителството и в кралското семейство на Саудитска Арабия. Засега не се знае как ще се разпределят приходите, след като петролната компания пусне акциите си на пазара.
Финансистите в пустинното кралство са изчислили стойността на Saudi Aramco на $2 трлн. долара. Първоначално се очаква да бъдат пуснати 5% от капитала на петролната фирма, като една от борсите, където това ще стане, е саудитската Tadawul. Според експерти дори оценката да е върху 1 трлн. долара, то стойността на емитираните ценни книжа при първичното публично предлагане ще е поне 50 млрд. долара. Това ще е двойно повече от досегашния рекорд на китайския онлайн търговецALIBABA, постигнат през 2014 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване