Thalloderma Shop
03/15/17 04:14
(http://www.klassa.bg/)

Всеки четвърти шеф ще наема нови служители

 

Продавачи, финансисти и брокери ще са най-търсените кадри

Всеки четвърти работодател ще наема нови кадри през следващите 3 месеца, показва проучване на „Менпауър” сред 620 фирми. За сравнение от януари до март едва 14 на сто от анкетираните са възнамерявали да увеличат броя на подчинените си. И през следващото тримесечие най-търсени ще са служителите в сферата на производството, където заетите от април до юни ще се увеличат с 26%.

С 1/4 ще нарасне и търсенето на продавачи и дистрибутори. Финансисти, застрахователи и брокери на недвижими имоти ще са сред специалистите, които ще намерят лесно работа. До началото на летния сезон работодателите в тези сфери плануват да раздуят щата с 19%. Според директора на „Менпауър” за България Надя Василева работодателите са предпазливи в намерението си да увеличават щата. „Демографската криза и обезлюдяването в някои региони на България, както и постоянно растящият


 

дисбаланс между наличните работни места и нужните умения


 

за тях сериозно затрудняват разрастването на бизнеса“, отчита Василева. Работодателите в Пловдив са най-оптимистични в прогнозите си за ръст на персонала. Фирмите в региона възнамеряват да увеличат работещите с 23 на сто. „Очаква се периодът между април и юни да е най-силният за пазара на труда в региона от 2011 г. насам“, обясниха от „Менпауър”. Столичните началници са решили да увеличат подчинените си с 16%, тези във Варна - с 9 на сто, а фирмите в Бургас и Русе смятат да увеличат персонала си с едва 5 – 6%. През пролетния сезон търсенето на кадри за строителството се увеличава с 5%.


 

Зидари и мазачи ще намират препитание по-лесно от шофьори


 

които бяха сред най-дефицитните служители в началото на годината. Търсенето на сервитьори, готвачи и камериерки ще остане без промяна през следващите три месеца. Хотелиери и ресторантьори смятат да увеличат персонала си със 7%, колкото беше и в периода януари – март. 4 на сто от шефовете ще намалят броя на подчинените си, показват още данни от проучването. В сравнение в периода януари – март 7% от фирмите са редуцирали персонала си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване