Thalloderma Shop
03/16/17 06:30
(http://www.klassa.bg/)

София създава фонд "Кино"

 Създаване на общински фонд „Кино“, Средно образователно училище за кино и мрежа от столични кина в културните средища и училищата са част от предложенията в стратегията „София– творчески град на киното“. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че чрез столичната програма „Култура“ финансирахме изработването над 80 документални филма, а в Календара на културните събития са знаковите филмови фестивали, сред които и емблематичният „София филм фест“.

Стратегията за развитие на киното, която ще предложим за гласуване на Столичния общински съвет, обхваща 10-годишен период, а целта ни е да утвърдим София като водещ център на филмовата индустрия в Европа, каза още Фандъкова.

През 2014 г. столицата ни беше включена в списъка на ЮНЕСКО като творчески град на киното. Само през миналата година на територията на София са заснети кадри от 21 игрални филма и сериали. Киноцентърът в Бояна от своя страна е работил по 35 международни и български филмови продукции и над 80 по-кратки аудиовизуални форми.
Стратегията е изработена от екип в състав инж. Иван Попйорданов – експерт по аудиовизия и филмова индустрия, Диана Андреева - Фондация „Обсерватория по икономика на културата“, доц. д–р Биляна Томова- Фондация „Обсерватория по икономика на културата“ и Мира Сталева - зам.-директор на „София филм фест“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване