Thalloderma Shop
03/18/17 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Лютви Местан агитирал на турски във Варненско

 Лидерът на ДОСТ извади старо писмо, в което Ахмед Доган нарича Турция Родината майка
Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан е агитирал на турски език по време на предизборна среща във варненското село Медовец, предаде Медиапул, позовавйки се на радио “Дарик“. На митинг пред сградата на кметството на 15 март той произнесъл реч, по-голямата част от която е била на турски език. За това свидетелстват петима полицейски служители, които са охранявали митинга. Районната избирателна комисия във Варна е извършила проверка и е установила нарушение на правилата за провеждане за предизборна кампния, според които агитацията трябва да се извършва само на български език. Предстои да бъде издаден акт на Местан. Това е второ нарушение на коалицията „Обединение ДОСТ”, което РИК констатира. На 7 март във варненския квартал „Аспарухово” активисти отново са агитирали на турски език чрез микробус с монтирани тонколони.
Междувременно автобус, нает от ДОСТ, с кърджалийска регистрация, е бил разбит в центъра на Разград, съобщават от прокуратурата. Образовано е досъдебно производство. Инцидентът е станал в петък вечерта на паркинг пред хотел в центъра на Разград. Неизвестни лица са изтръгнали и унищожили предния регистрационен номер на автобуса и са счупили стъклата му. Върху надписите на ДОСТ е била изрисувана и свастика. Сигналът до властите в подаден в събота сутринта.
На специална пресконференция днес под мотото "Българските граждани трябва да узнаят истината за Доган и неговия "патриотизъм"!, Лютви Местан показа днес писмо от Ахмед Доган, датирано от октомври 2012 г., с което той е бил изпратен на конгрес на партията на турския президент Реджеп Ердоган. В документа, написан на турски език, Доган заявява, че ДПС е част от турската общност, а Турция е родината майка. В него се възхвалява и властовия модел, който управляващата партия АКП е наложила. Реакцията на ДОСТ е предизвикана от съобщение от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, разпространено на сайта на партията, с призив за националното самосъзнание. В него Доган говори за опасност от неосманизъм и нужда от обединяващ патриотизъм.
Местан обясни, че като назначен председател на ДПС е осъществявал последователно системна политика за размразяване на ледовете между партията и Турция, защото това се очаквало от него. "Знаех, че ако не успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата", допълни лидерът на ДОСТ, съобщи Дневник, цитирайки БГНЕС. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта, допълни той. Заяви обаче, че Турция не ни е враг, а стратегически партньор и са необходими прагматични отношения с нея.
Местан огласил писмото, за да се види "многопластовия образ на Доган". Риторично попита и кога Доган е бил искрен - пред конгреса, в писмото до Ердоган или сега. Тезата на обединителния патриотизъм е претенциозна глупост, макар че има логика в него, коментира Местан. Има логика да се обединяваме около патриотични идеи, но не като алтернатива на политическото различие. Защото без това различие ние нямаме демокрация. 
Иначе лидерът на ДОСТ коментира, че за България няма риск от неоосманизъм и няма турска намеса за предстоящите избори. По думите му има комунистическа пропаганда - националсоциалистическа пропаганда, защото има опит жертви и палачи да управляват България. Като парадокс определи факта, че всички социологически агенции не давали на ДОСТ никакви шансове да влезе в новия парламент с прогнози от 0.3 до 0.7%, а в същото време партията била централна тема в предизборната кампания. Отговорът бил, че още със създаването си ДОСТ засегнали грамадни интереси. Той прогнозира и тежък наказателен вот за ДПС. "Глашатаите на сараите, убеден съм, също са наясно с това, което се случва. Залите отесняха за желаещите да присъстват на предизборните митинги на ДОСТ", допълни той.
Прави се опит България да бъде отклонена от своя ценностен избор, да се отклони от пътя си на натовска и европейска държава, продължи с твърденията си Местан. Мисията на ДОСТ била друга. "Припомням на избирателите култова фраза на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – какво щастие е да се наричам турчин. Няма да мине номера да се прокарва разделителна линия между ислямисти и светски хора на принципа: ДОСТ е с Ердоган, ДПС е с кемалистите", каза той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване