Thalloderma Shop
03/18/17 06:58
(http://www.klassa.bg/)

Малко допирни точки между Ангела Меркел и Доналд Тръмп

 Силни различия между американския президент Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел във всички области - от търговията до имиграцията - бяха извадени на показ по време на ледената първа среща помежду им в Белия дом в петък.
Отначало посещението на Меркел във Вашингтон започна любезно с ръкуване между двамата лидери пред входа на Белия дом. По-късно обаче, докато седяха един до друг в Овалния кабинет, предложението на Меркел за още едно ръкостискане остана нечуто или игнорирано от Тръмп - неудобен момент в иначе силно предначертаните официални срещи.
В често неудобна съвместна пресконференция Тръмп и Меркел демонстрираха малко допирни точки, докато се изказваха по редица трънливи въпроси, включително НАТО, разходите за отбрана и споразуменията за свободна търговия.
През повечето време от 30-минутната съвместна пресконференция Меркел запази каменно изражение на лицето си, докато Тръмп критикуваше съюзниците на Вашингтон от НАТО, тъй като не плащат своя „честен дял“ за трансатлантическата отбрана, и настоя за „чести и реципрочни търговски“ споразумения.
„Посочих на канцлера Меркел силната ми подкрепа към НАТО, както и нуждата нашите съюзници от НАТО да плащат справедливия си принос в цената на отбраната“, заяви Тръмп и добави: „Много нации дължат големи суми пари и това не е честно към САЩ. Тези държави трябва да платят дължимото“.
По отношение на търговията американският държавен глава коментира, че в икономическо отношение не е изолационист, а привърженик на свободната търговия. Той обаче уточни, че въпросната търговия трябва да бъде справедлива. Ангела Меркел, от своя страна, коментира, че се надява търговските преговори между Европейския съюз и Съединените американски щати да бъдат подновени.
Друга важна тема от срещата между Тръмп и Меркел стана ситуацията в Украйна и начините за нормализирането ѝ.
Тръмп заяви, че той и Меркел са постигнали съгласие относно нуждата от мирно разрешаване на конфликта в страната. Той добави, че оценява съветите и партньорството ѝ в усилията за решаване на украинската криза.
На свой ред канцлерът на Германия заяви, че паралелно с решаването на проблема в Украйна трябва да бъдат правени и стъпки за подобряване на отношенията с Руската федерация. Меркел все пак добави, че в Берлин са доволни от готовността на Вашингтон да участва в решението за нормализиране на ситуацията в Донецкия басейн, Украйна.

Редакция: Цветан Петров

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване