Thalloderma Shop
03/18/17 16:18
(http://www.klassa.bg/)

Местан показа писмо на Доган до Ердоган: „Турция е родината майка“

 
Според лидера на ДОСТ за България няма риск от неоосманизъм и няма турска намеса за предстоящите избори

Съпредседателят на „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан показа днес писмо от Ахмед Доган, датирано от октомври 2012 г., с което той е бил изпратен на конгрес на партията на турския президент Реджеп Ердоган.

В документа, написан на турски език, Доган заявява, че ДПС е част от турската общност, а Турция е родината майка. В него се възхвалява и властовия модел, който управляващата партия АКП е наложила, пише „Дневник“.

Местан обясни, че като назначен председател на ДПС е осъществявал последователно системна политика за размразяване на ледовете между партията и Турция, защото това се очаквало от него. „Знаех, че ако не успея да осъществя тази задача, това ще ми струва главата“, допълни лидерът на ДОСТ, цитиран от БГНЕС. Турция не искаше да работи с ДПС и не прие тази оферта, допълни той и допълни, че Турция не ни е враг, а стратегически партньор и са необходими прагматични отношения с нея.

„Тя не ни е обявявала война след края на Руско-турската освободителна война, а обратното се е случвало“, подчерта Местан.

Думите му са по време на специална пресконференция на тема: «Българските граждани трябва да узнаят истината за Доган и неговия „патриотизъм“!» Тя бе предизвикана от позиция почетния председател на ДПС Ахмед Доган, публикувана на сайта на партията и неговия профил във Фейсбук, с призив за националното самосъзнание. В него Доган говори за опасност от неосманизъм и нужда от обединяващ патриотизъм.

Местан огласил писмото, за да се види „многопластовия образ на Доган“. Риторично попита и кога Доган е бил искрен – пред конгреса, в писмото до Ердоган или сега. Тезата на обединителния патриотизъм е претенциозна глупост, макар че има логика в него, коментира Местан. Има логика да се обединяваме около патриотични идеи, но не като алтернатива на политическото различие. Защото без това различие ние нямаме демокрация.

Извън този акцент Местан коментира, че за България няма риск от неоосманизъм и няма турска намеса за предстоящите избори. По думите му има комунистическа пропаганда – националсоциалистическа пропаганда, защото има опит жертви и палачи да управляват България. Като парадокс определи факта, че всички социологически агенции не давали на ДОСТ никакви шансове да влезе в новия парламент с прогнози от 0.3 до 0.7%, а в същото време партията била централна тема в предизборната кампания. Отговорът бил, че още със създаването си ДОСТ засегнали грамадни интереси

Той прогнозира и тежък наказателен вот за ДПС. „Глашатаите на сараите, убеден съм, също са наясно с това, което се случва. Залите отесняха за желаещите да присъстват на предизборните митинги на ДОСТ“, допълни той.

Прави се опит България да бъде отклонена от своя ценностен избор, да се отклони от пътя си на натовска и европейска държава, продължи с твърденията си Местан. Мисията на ДОСТ била друга. „Припомням на избирателите култова фраза на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – какво щастие е да се наричам турчин.

Няма да мине номера да се прокарва разделителна линия между ислямисти и светски хора на принципа: ДОСТ е с Ердоган, ДПС е с кемалистите“, каза той.

 

http://vevesti.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване