Thalloderma Shop
03/21/17 05:20
(http://www.klassa.bg/)

България пета по поскъпване на жилища в ЕС

 

Пред нас са само Малта, Литва, Естония и Германия

България е пета по ръст на цените на жилищата в Европа и 12-та в света с повишение от 8,8% през последното тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Евростат, използвани от консултантската компания Knight Frank за проучване на пазара. Поскъпването спрямо юли-септември е 1,6%. Пред нас по поскъпване в рамките на Общността са само Малта, Литва, Естония и Германия.
Средният ръст на цените на жилищата за всичките включени в анализа 55 пазара се ускорява до 6% на годишна база през последните три месеца на 2016 г. спрямо 4,1% за същия тримесечен период на предходната година, уточнява Investor.bg. Това ни нарежда
сред държавите
със силен ръст
на цените
на имотите. Повечето държави от ЕС са сред пазарите с умерен и слаб ръст на пазарите на жилища от 1 до 5%.
Начело на класацията за периода октомври-декември 2016 г. е Исландия с 14,7% годишно увеличение на цените и 4,1% за тримесечието. Страната оглавява списъка за първи път. На второ място е Нова Зеландия с повишение от съответно 12,7% и 3,2%. Трета е Малта с ръст от 12,4% на годишна база и 4,9% за тримесечието. Топ 10 на най-бързо растящите пазари на жилища в света се допълва от Канада, Турция, Литва, Китай, Естония, Германия и Норвегия.
Украйна остава най-слабият пазар
в света
с годишен спад на цените от 10,2% през последното тримесечие на годината и намаление от 3,1% спрямо предходното. На второ място по поевтиняване е Тайван с понижение от съответно 6,5% и 1,7%, а на трето е Сингапур със съответно 2,6% и 0,8%. Топ 10 на най-слабите пазари се допълва от Кипър, Мароко, Италия, Гърция, Япония, Бразилия и Южна Корея.
Като цяло в повечето страни се отчита или стабилност, или ръстове, въпреки политическата и икономическа несигурност. През тази година се очаква и ускоряване на инфлацията и затягане на паричната политика, което вероятно ще намали разликата между най-силно и най-слабо представящите се пазари, прогнозират експертите.

Половината от сделките с ипотека

ДОБРОМИР РАДУШЕВ

Половината покупките на жилище по морето са с ипотечно кредитиране, като само за миналата година във Варна от 8 500 реални сделки, 4000 са с ипотеки. Това съобщи за „Монитор” Добромир Ганев от една от големите посреднически агенции в морската ни столица.
Според него ипотечното кредитиране в страната за миналата година бележи ръст от близо 24 % с близо 50 000 ипотеки. Във Варна нарастването е било 30%, уточни Ганев. За това раздвижване на имотния пазар и високия ръст на реализираните сделки, основната заслуга е на банките, които от 3 години са катализатора за раздвижването и отпускането на големи кредити, при много изгодни лихви. Трезорите отпускат заем за покриване на 80-90% от стойността на жилището. Има обаче случаи, когато кредитополучтелите не теглят цялата отпусната сума, защото имат средства и имат по-голямо самоучастие в сделката. С това пък си намаляват годините за плащане или сумата по вноските. Това се практикува предимно при покупката на жилища, ново строителство, коментират още брокерите.
За старите имоти интересът е главно към ипотекираните, които след обявяването им на търгове, в които няма кандидати, се обезценяват доста и могат да се купят изгодно, дори и на половината от пазарната им стойност. В бранша смятат, че около 10% от имотните сделки на пазара са с ипотекирани жилища на фалирали бизнесмени, неизрядни платци към НАП, длъжници на банки или към различни дистрибутори и доставчици.

Само 1 от 5 купувачи в Хасково тегли заем за имот

БОЖИДАР СЪБЕВ

Само около една пета от хасковлии могат да си позволят да изтеглят ипотечен кредит за жилище, като основната причина са ниските доходи, установи проверка на „Монитор”. Регионът на Хасково е с една от най-ниските средни работни заплати за страната, около 700 лева. С по-ниски заплати са само областите от Севрозападна България, Смолян и Кърджали. За това най-често покупките стават със заеми от роднини или с готови пари от продажба на други имоти или от гурбет.
Отделно влияние оказва и нелегалната икономика. Според неофициални данни от кредитини инспектори във водещи банки само 40% от работещите в Хасково имат трудови договори. Останалите са или самосигураващи се или работят на граждански. Броят на заетите в сивия сектор, особено в браншове като шивашкия и търговията е над една трета. Всичко това прави тегленето на кредит за жилище все по-често невъзможно, въпреки изгодните в момента лихви на банките.
Според местни брокери обаче всъщност кредитите за жилище са повече, но няма как да се докажат произхода на парите. Работещите постоянно и на трудови договори в чужбина предпочитат да теглят кредити в Германия и Испания. При покупката на имота обаче те твърдят, че парите им са собствени средства.
В Хасково основно се търсят по-малки жилища (двустайни и гарсониери) и за това на пазара е пълно с обяви за продажба на тристайни и по-големи апартаменти.

Великотърновци избягват да вземат жилищни кредити

ИВАН ПЪРВАНОВ

Във Велико Търново кандидатите да си купят жилище като изтеглят ипотечен кредит от банка са много малко, твърдят брокери от местните агенции за недвижими имоти. Според посредниците великотърновци избягват да вземат кредит срещу залагане на имота си, защото ги е страх дали няма да им го вземат, ако просрочат някоя вноска. Малкото, които се осмеляват да сключат договор за ипотечен заем с банка обикновено вземат не повече от 50-60 хил. лв., за да си вземат малко жилище, най-често гарсонериера или двустаен. Най-големият ипотечен кредит изтеглен от началото на годината в старата ни столица е 120 хил. лв. Взел го е бизнесмен от София за да си купи къща в село Арбанаси, сочи неофициална информация от клоновете на една от банките във Велико Търново.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване