Thalloderma Shop
03/21/17 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Днес стартира делото срещу Кирчо Киров в Софийски градски съд

 За днес е насрочено първото заседание в Софийски градски съд по дело срещу бившия диктор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров, предаде БГНЕС.

 

Делото е секретно и е по текст от наказателния кодекс, който се отнася до разгласяване на информация, представляваща държавна тайна.

 

 

 

Срещу Кирчо Киров има и други дела, но във Военния съд. Едното е във Военно-апелативния съд, след като ВКС го върна през ноември миналата година. Преди това Софийският военен съд призна Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. По-късно тази присъда бе потвърдена и от Военно-апелативния съд. По това дело Киров отговаря пред съда за това, че като ръководител на разузнаването е присвоил държавни средства в левове, евро, щатски долари и английски лири, чиято обща левова равностойност е в особено големи размери - близо 5 милиона лева.

 

През януари тази година стана ясно, че Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в Софийския военен съд втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба. Киров е обвинен, че заедно със свой доверен служител, началник на водещо структурно звено във ведомството, са присвоили за 5 години (от 2007 до 2011 г.) парични средства в евро и щатски долари, чиято левова равностойност надхвърля 5 милиона и 100 хиляди лева.

 

Киров е ръководил НРС по времето на трима премиери от различни политически партии – Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Към средата на 2016 година се знаеше, че съпругата на Киров продължава да работи в Държавната комисия по защита на класифицираната информация, въпреки че вече е навършила възраст за пенсиониране, а синът на Киров е номиниран за дипломатическа работа в Катар, въпреки фрапантни нарушения от предишната му месторабота. Но финансовите машинации са върхът на айсберга от тежки нарушения, които Кирчо Киров е допуснал, докато е начело на НРС. Тези престъпления са от оперативен и морален характер, техните последствия върху службата и националната сигурност на България са неизмерими. Историята ще се произнесе по тези въпроси. 

 

Автор: ПИК

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване