Thalloderma Shop
03/21/17 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Испания най-желана за втори дом

 

Швейцария ще иска чужденци да продават имота при напускане

Испания е най-желаната дестинация в света за покупка на втори дом през февруари. Пиренейската държава измества САЩ с над 14% от общия брой запитвания за ваканционни имоти през онлайн портала themovechannel.com, съобщава Investor.bg.
Щатите водеха в класацията на изданието в продължение на седем поредни месеца. Двете държави редовно си оспорват първенството в подреждането. Този път обаче запитванията за имоти в Испания
почти се удвояват
в рамките на месец
което изведе страната начело.
През февруари запитванията за втори дом в САЩ намаляват от 14,65% през януари до 11,4%, с което страната застава на втора позиция в класацията.
Трета е Португалия с 4% от запитванията, като страната се изкачва с 2 места в класацията.
Топ 10 се допълва от Италия, Индонезия, която се придвижва напред с 10 места спрямо класирането през януари, Франция, Дубай, Сингапур, Турция и Германия.
България задържа стабилни позиции в класацията, като заема 15-то място с 0,55% от запитванията.
Най-голям скок в класацията отбелязва Коста Рика - с 19 места до 25-то място. Същевременно Гърция отчита най-силен срив - с 27 места до 31-во място с 0,09% от запитванията.
Междувременно големи коментари предизвика предложението на правителството на Швейцария чужденците от държави извън Европейския съюз (ЕС) задължително да продават домовете си, когато напускат страната, съобщи Reuters. Идеята предизвика
сериозни критики от сектора на имотите
посочва агенцията.
Повече от три десетилетия след като Швейцария либерализира покупките на имоти от чужденци, в момента се засилват опасенията, че търсенето от чужбина подпомага завишаването на цените. Затова кабинетът предлага актуализация на закона, за да се затворят вратичките за спекулации.
Предложението е граждани на страни извън ЕС, включително Лихтенщайн, Исландия и Норвегия, да получават разрешение да купуват основни жилища в Швейцария. Разрешението се планира да е свързано със задължение имотите да бъдат продадени, след като собствениците им се откажат от пребиваване в страната. Предлага се и затягане на правилата, които уреждат инвестициите на чужденци в имоти.
Според представители на имотната индустрия мерките са неприемливи, тъй като ситуацията на пазара на жилища се „изостря”. От бранша припомнят, че парламентът вече се е противопоставял на подобна идея - през 2014 г.

Airbnb привлече инвестиции за $1 млрд.

Фирмата за краткосрочно наемане на имоти Airbnb успя да привлече още 1 млрд. долара инвестиции, съобщава finance.rambler.ru. Така фирмата вече има капитализация от 31 милиарда, което е над 10 пъти повече от набраните в началото на съществуването й през 2008 г. 3 млрд. долара, сочат данни на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC). Само преди година, след като взе кредит от 1 млрд. долара за разширяване на бизнеса си, стойността є се оценяваше на 25 милиарда. Сред инвеститорите в Airbnb са Alphabet, CapitalG и Technology Crossover Ventures.
По информация на CNBC Airbnb обслужва имоти в 65 хил. града в целия свят. Основният й доход идва от посредническите такси, които взима. Те са от 6 до 12% от всеки гост (наемател) и 3% от всеки собственик на имот за всяка резервация (наемане). През януари фирмата направи най-голямата си досега покупка с придобиването на канадската Luxury Retreats, специализирана в даването под наем на луксозни жилища. От ноември Airbnb води преговори да купи китайския си конкурент Xiaozhu.

Сделките с имоти в Италия се увеличиха с 16%

С 16,4% са се увеличили продажбите на имоти в Италия за последното тримесечие на 2016 г., спрямо същия период на предходната година, пише Italy24.
За цялата минала година сделките с недвижимости са надминали 1 милион за първи път от 2011 г., изчисляват от Italian Revenue Agency. Точният брой на имотните покупко-продажби е 1 141 012 или със 177 000 повече от предходната 2015 г. За периода октомври-декември е отчетен и ръст от 15,2 на сто на продажбите на жилища в Италия. Увеличението на сделките за цялата минала година в сегмента е почти 19%. Около една пета е пък ръстът на продажбите жилища с гаражи, паркоместа или малко магазинче.
От осемте най-големи града на Апенините най-голямо нарастване от 25,2% на имотните сделки през миналата година е отчетено в Торино. Следват Болоня – с ръст от 20%, Неапол - с 17,4%. В Милано увеличението на покупко-продажбите е малко над една десета, в Рим – с 8,7% и във Флоренция – с 6,8 на сто.

Продават остров Тръмп в Тихия океан за $8,75 млн.

Частният остров Тръмп с площ от 12 хектара, намиращ се на няколко километра от щата Вашингтон, е обявен за продажба, пише Mansion Global. Парчето земя в Тихия океан не принадлежи на американския президент Доналд Тръмп, а става въпрос просто за съвпадение на имената.
На острова е имението Сан Хуан с разкошна къща от 653 квадрата, с 6 спални, 4 бани, огромна гостна, мини театър, бар, изба. В имота, обграден от океана има още басейн, малък парник и по-голяма оранжерия, курник, къща за лодки, площадка за вертолети и дълбоководен пристан за яхти и хидроплани.
Имотът разполага с пречиствателна система за оползотворяване на дъждовната вода.
Американски брокери коментират, че все по-често на пазара на имоти се предлагат цели острови. Една от офертите е за Пелорус в Коралово море в Тихия океан.

 

Новите жилища в Румъния през 2016 г. с 11% повече


Над 52 200 нови жилища са били построени през 2016 г. в Румъния, което е с 11% повече от предходната и е най-високият показател за последните 7 години, съобщава сайтът Business Review, цитиран от Prian.ru. По данни на Националния институт по статистика (INS) в северната ни съседка от всички нови жилищни имоти 27 881 или 53,4% са били построени в градовете, а останалите
24 325 - в селата и курортните райони. Най-много апартаменти 10 022 са били изградени през миналата година в столицата Букурещ.


Пазарът в Кипър тръгна надолу през февруари


Пазарът на имоти в Кипър през февруари отчита спад от 9%, сочи информация на Поземления регистър в гръцката част на разделения остров, пише Cyprus Property News. През миналия месец са били сключени само 456 сделки, като 22% от тях са били с чужденци. Най-голям спад на покупко-продажбите от 46% е отчетен във Фамагуста. Следват Пафос - 46%, Никозия - 8%, Ларнака -7%. Има ръст обаче от 53% на покупките на имоти в Кипър от чужденци. На тях се падат над половината от сделките в столицата Никозия и във Фамагуста.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване