Thalloderma Shop
03/22/17 07:03
(http://www.klassa.bg/)

МВР позволи предизборна блокада на границата с Турция

 МВР позволи за пореден път политическа формация да затвори границата безнаказано. Симпатизанти на "Обединени патриоти", предвождани от лидерите си Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, блокираха трите гранични контролно-пропускателни пункта (ГКПП) с Турция, за да спрат автобуси с изселници, които пристигат, за да гласуват в неделя. Входните трасета на пунктовете бяха преградени с автомобилни гуми. Хора, някои от които в български носии и знамена, скандираха пред погледа на полицията. Организаторите решиха да спират всички превозни средства, тъй като не могат да различат изборните туристи. Шумната акция приключи около 4 часа следобед с обещанието да продължи в оставащите до парламентарния вот дни. МВР констатира, че проблеми по границата не е имало. 

На 1 октомври 2014 г., няколко дни преди предсрочните парламентарни избори, партията на Николай Бареков ББЦ организира подобно мероприятие на Капитан Андреево с абсолютно същия мотив. И тогава всичко се размина без последствия. 

От "Обединени патриоти" имаха намерение да проведат акцията си още в началото на март. Вчера стана ясно, че са подали уведомления до местните общини - Хасково, Елхово и Малко Търново. Получили са разрешения за мирни шествия в близост до пунктовете. По закон местните власти трябва да съгласуват издаването на разрешенията с МВР, но не са го направили.

Около 11 ч. демонстрантите спряха движението от Турция за България на ГКПП-Капитан Андреево, струпаха автомобилни гуми по пътното платно и символично опънаха верига като знак, че границата е затворена. Появи се транспарант с надпис: "Браним България, браним Европа". В блокадата се оказаха три автобуса с пътници от южната ни съседка, които търпеливо изчакаха митингът да приключи. На кръгъл час бяха пропускани само леките коли.

Едночасова блокада имаше и на ГКПП-то край Малко Търново, където бе възпрепятствано движението и в двете посоки. Там се стигна до напрежение след опитите на полицията да изтласка демонстрантите заради риск от пътнотранспортни произшествия. "По-силен отпор" са оказали двама кандидат-депутати, съобщи БНР, без да ги назове. Автобуси нямаше.

Неколкократно, за по няколко минути, протестиращи спряха движението и при граничния пункт Лесово. Там също автобуси не бяха забелязани.

Според националистите Турция подготвяла 1000 автобуса с изборни туристи. "С тези автобуси пристигат хора, на които предварително им е било заплатено или са били подложени на натиск. Целта на тяхното пристигане тук е да променят резултатите в българския парламент и да вкарат чуждоверни, турски партии в него", заяви Валери Симеонов. И се закани, че "ако турската страна в лицето на Ердоган не преустанови намесата в изборите у нас, ще блокираме границите денонощно". 

От "Обединение ДОСТ", което се очаква да бъде основният печеливш от изселническия вот, обвиниха националистите в "брутален фашизъм с мълчаливото съгласие на компетентните държавни органи". Хората на Лютви Местан виждат случилото се като прелюдия към крути мерки като съкращаване на избирателните секции в Турция.

Информацията за организирано извозване на изселници към България бе съобщена от Нова тв. В понеделник автобус с 90 души е отпътувал от района на Гебзе. До изборите оттам към България ще отпътуват над 600 души с 15 автобуса. "От Бурса също тръгна огромен автобус. На оградата на офиса, в който се извършва записването за пътуване, е закачена обява, която гласи, че се организира безплатен транспорт от Истанбул до България. На формуляра, закачен отвън, са записани мястото и часовете, в които автобусите ще отпътуват. До този момент пътуването се организираше с безплатни билети по редовните автобусни линии", обясни специалният пратеник на Нова тв в Турция Генка Шикерова.

От "Обединение ДОСТ" са публикували информация за местата в Турция, откъдето изселниците могат да вземат безплатен транспорт за България, информира сайтът 24rodopi вчера. Приложени са и телефонни номера за връзка с организаторите на пътуванията. Пред медията собственици на транспортни фирми са разкрили, че 100 извънредни автобуса са пристигнали в България между 10 и 19 март. А от 20 март започнал вторият, "по-активен" етап в извозването на изселниците. 

------------ДАРЕНИЯ

От началото на кампанията досега физически лица са дарили в полза на коалиция "Обединение ДОСТ" почти 50 000 лв., показва публичният регистър на Сметната палата. Става въпрос за над 60 човека, от които 5-6 са с български имена. От декларациите става ясно още, че при по-голямата част от даренията става дума за лични средства и пари от трудови възнаграждения. Прави впечатление, че всички дарения са регистрирани на една и съща дата в Сметната палата - 25 февруари. Публичният регистър не отчита нито едно дарение, направено от кандидат-депутатите на коалицията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване