Thalloderma Shop
03/23/17 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Търсим 71 бандити през Интерпол

 

През последните 2 г. от страната са избягали 821 осъдени

Международната организация на криминалната полиция Интерпол издирва 71 души от различни националности по искане на България, показа справка на „Монитор“. Това са хора, които са успели да избягат от правосъдието у нас в страни, където все още не могат да бъдат намерени или които не са сред 190-те членки на Интерпол.

От друга страна, 58 души с българско гражданство са обявени за издирване чрез Интерпол по искане на България или други държави. Основната цел на организацията е взаимодействие и подпомагане на нейните членове в борбата с престъпността – корупция, тероризъм, наркотрафик, фалшификация на пари и електронни банкови карти и други. Конституцията на Интерпол строго забранява на организацията да се намесва в политически, военни, религиозни или расови спорове в суверенните държави.

По данни на МВР през последните 2 г. от страната са избягали 821 човека, които имат различни присъди, съобщи пък bTV.

Открити след издирване и на територията на други държави са 471– тоест около половината от бегълците остават на свобода.

Сред знаковите бегълци от правосъдието са Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви, осъдени за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Обвинени са и за пране на пари. През 2009 г. двамата се кандидатираха за депутати и заради имунитета бяха пуснати от ареста. Докато делото стигна до последна инстанция и малко преди да влязат в затвора за излежаване на присъдите, те изчезнаха безследно. На 9 май 2012 г. са обявени за издирване.

Друг от невъзвръщенците е Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския. Интерпол го върна от Гърция, където се укриваше, но съдът у нас го пусна на свобода и той избяга. След изчезването му бе осъден на 17 г. затвор за опит за убийство на ромския бос Киро Японеца. Обявен е за издирване на 5 март 2014 г.

Съдът призна за виновен за двойното убийство пред дискотека „Соло“ в София Илиян Тодоров и му даде доживотен затвор, но много преди това той бе пуснат от ареста и също не дочака да чуе присъдата си за смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров. Издирван е от 10 декември 2013 г.

На 24 юли м.г. турският шофьор Фарук Бекташ прегази семейство Таня и Бойко Бойкови край Драгоман, докато пътуват с мотор към Австрия. Бекташ влиза в насрещното и ги отнася. Съдия от Софийския апелативен съд го пусна от ареста, за да чака делото в наета предния ден квартира, но той избяга още същия ден. Списъкът може да бъде продължен още дълго.

По данни на бившия правосъден министър и адвокат по делото „Соло” Антон Станков всеки втори осъден или 20% от хората с присъди успяват да се скрият от правосъдието. Според него трябва да се работи по обезпечаване на мерките за неотклонение, за по-добър граничен контрол и международно сътрудничество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване