Thalloderma Shop
03/24/17 13:38
(http://www.clubz.bg/)

Халид Масуд - от учител по английски до терорист

Робърт Мендик, Емили Алън

Кой е той?

Едрият, запален по бодибилдинга Халид Масуд (52 г.) е роден в Дартфорд, графство Кент, на Коледа през 1964 г. Майка му Джанет Аджао го ражда, когато е едва 17-годишна и го отглежда под името Ейдрийн Ръсел Аджао.

Масуд е баща на три деца. В продължение на години той се е местил из цялата страна и нейната система от затвори под различни самоличности, включително тази на Ейдриън Елмс.

В последно време той е живял в графство Западен Мидланд и е извършвал престъпления с употреба на нож. След серия престъпления е приел исляма.

Откъде е той?

Когато Масуд е едва на 2 г., майка му, която в момента е на 69 г., се омъжва за човек на име Филип и двамата отглеждат детето в къща за 300 000 паунда (346 000 евро) в крайбрежния град Рай в Източен Съсекс.

Двадесет години по-късно те се местят в Тънбридж Уелс в Кент, където живеят с доведените братя на Масуд - Алекс и Пол. Пол живее в Банбъри, Оксфордшър, където притежава магазини за цветя и платове.

Г-жа Аджао сега живее с Филип в село Трелеч в селския район Кармантъншър, където се говори уелски език. Тя продава стоки от текстил, които шие сама.

През последните 5 или 6 години Масуд, 39-годишната му съпруга и малките им деца постоянно са се местили. Живели са повече от две години до 2013 г. в Лутън, където често идвал и бил възторжено посрещан от хората Анджем Чудари - влиятелният проповедник, намиращ се днес в затвора за терористична дейност.

Проповедникът екстремист Анджем Чудари често идвал в Лутън по времето, когато Халид Масуд живял там.

От Лутън Масуд и семейството му се преместили във форест Гейт в източната част на Лондон, където съседите твърдят, че той често е посещавал джамия в близкия Лейтън. По едно време жената на Масуд се преместила в ново жилище в района на Олимпийското село. Едно жилище там бе обискирано от полицията през нощта срещу четвъртък.

Миналата година Масуд и семейството му се преселили в Бирмингам. Не е ясно защо са отишли там, но това жилище също бе обискирано от антитерористичните полицейски сили след атентата.

Осъждан ли е?

Да, той е известен на полицията и е имал няколко присъди през един 20-годишен период, макар никога да не е бил съден за тероризъм. Първата му присъда е от ноември 1983 г. за криминални щети. Тогава Масуд е едва 18-годишен.

В изявление на лондонската полиция се казва:

"Той е известен на полицията и има редица присъди от преди за нападения, включително нанасяне на тежка телесна повреда, притежаване на нападателни оръжия и нарушения на обществения ред."

Кое е най-сериозното му престъпление?

През юли 2000 г., когато е 35-годишен, Масуд ударил и порязал човек през лицето с нож след спор с "расов оттенък". Тогава той живее в спокойното селце Нортиън в Съсекс и напада с ножа собственика на кафене Пиърс Мот.

След нападението пред съда в Хоув е заявено, че Масуд и младото му семейство са "отлъчени" в селото. И преди той бил в конфликт с жертвата.

След като излязъл от бара, в който се скарал с жертвата си, Масуд побеснял и нарязал облицовките на седалките в колата на Мотс. Когато Мотс пристигнал, Масуд размахал ножа срещу него и го хванал за лицето, като оставил там повече от 20 резки.

Масуд заявил, че изпил 4 пинти бира (1 пинта е равна на 568 грама - б.р.) следобед и носел ножа, защото украсявал спалнята на дъщеря си. Съдията Чарлз Кемп осъдил Масуд, който тогава носел фамилията Елмс, на 2 години затвор.

Три години по-късно и вече на свобода Масуд бил обвинен, че е наръгал в носа човек в Ийстборн, като се наложило пострадалият да бъде подложен на козметична операция. Пак го пратили в затвора за 6 месеца за притежание на нападателно оръжие.

Какво още знаем за него?

През 2005 г. той работил в Янбу, Саудитска Арабия, където обучавал служители в Главното управление на гражданската авиация в Джеда. Така твърди в. "Сън", който се сдобил с копие от биографията на Масуд.

В биографията той нарича себе си "британец", "приятелски настроен и отзивчив", добър слушател. В документа се твърди също, че той има икономическо образование. Вероятно е започнал в сферата на продажбите, а по-късно е бил издигнат за мениджър на предприятието "Арън кемикълс" в Бодиъм, Източен Съсекс.

През 2004 г. той се оженил за мюсюлманка на име Фарзана Малик. Не е ясно какво е станало с техния брак и дали по това време Масуд е приел исляма. "Сън" пише, че според биографията му през същата година Масуд получил сертификат TESOL, който му позволява да преподава английски език на чужденци.

През 2009 г. Масуд се завърнал във Великобритания от Саудитска Арабия. След петмесечна пауза той започнал работа в лондонски колеж като старши преподавател по английски.

Какво знаем за последните му движения?

В сряда, след като прекарал нощта преди атентата в евтин хотел в Брайтън, той се качва на взета под наем кола, отива в Лондон, гази пешеходци, ранява полицай и е застрелян, като по-късно умира от раните си.

Бил ли е в полезрението на МИ-5?

Бил е известен на властите и е влязъл в полезрението на МИ-5 преди няколко години като "второстепенна" фигура в разследване, свързано с тероризма, каза в четвъртък пред депутатите премиерката Тереза Мей.

По някое време обаче е решено, че той вече не е смятан за заплаха, и Мей заяви, че по време на атентата в сряда той "не е бил предмет на никакво текущо разследване".

"Преди това няма разузнавателни данни за негово намерение да извърши терористична атака", допълни тя.

Кога се е радикализирал?

Затворът "Люс" е един от тези, където е лежал атентаторът. Той може да се е радикализирал именно там. Снимка Уикипедия

Никой не знае със сигурност. Масуд е лежал в затворите "Люс" в Източен Съсекс, "Уейланд" в Норфолк и затвора от открит тип "Форд" в Западен Съсекс. Твърде вероятно е да се е радикализирал, докато е лежал зад решетките.

Бил ли е свързан с "Даеш"?

"Даеш" ("Ислямска държава") обяви, че Масуд е един от нейните "войници" в изявление, разпространено в четвъртък чрез новинарската й агенция "Амак".

"Даеш" заплашваше да извърши атаки във Великобритания през последните 18 месеца. В края на пропаганден клип, в който пое отговорност за атентатите в Париж през 2015 г., "Даеш" посочи като следваща цел Великобритания.

Сам ли е действал?

Полицията смята, че е действал сам, макар да разследват възможността за възможни съучастници.

До този момент са арестувани десет души и са претърсени редица адреси в Лондон, Бирмингам и на други места.  Една жена е пусната под гаранция.

Сред задържаните има 39-годишна жена, открита на адрес в източната част на Лондон през нощта след атентата, по подозрение в подготовка на терористичен акт.

------

* Робърт Мендик е старши репортер, а Емили Алън - репортер от в. "Дейли телеграф", където е публикувана статията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване