Thalloderma Shop
03/25/17 08:58
(http://www.klassa.bg/)

BMW Серия 5 – най-добрият седан за шофиране и возене

 

Новата петица копира флагмана и смайва с технологични иновации

Един от най-важните модели в гамата на BMW безспорно е Серия 5. Моделът се  произвежда се от 1972 г. и за това време са пуснати почти 8 милиона автомобила, което е добър резултат за представител на бизнес класата. Първоначално Серия 5 се предлага само като седан, но при развитието на третото поколение (Е34) се появява и като комби. В края на миналата година BMW показа седмото поколение на Серия 5, обозначена като G30. Външните промени спрямо предишното поколение са доста значителни, но и новата „петица” поддържа класическите баварски пропорции с дълъг преден капак и изместен назад пътнически салон. Запазена е и фирмената извивка на Хофмайстер в задните колони.

 

 

Новото BMW Серия 5 се отличава от своя предшественик, особено в предната част, но много прилича на флагманския седан в гамата Серия 7. Профилът е релефен, страничната линия традиционно минава през дръжките за отваряне на вратите. Автомобилът с пакет M Performance се различава по аеродинамичния бодикит и 19-инчовите алуминиеви джанти, вместо стандартните 17-инчови. Новото BMW Серия 5 споделя със Серия 7 и новата платформа, поради което е пораснало леко и сега достига дължина 4936 мм, широчина 1868 мм и височина 1479 мм, а междуосието е 2975 мм. В конструкцията са използвани алуминиеви и магнезиеви сплави, което е намалило теглото с почти 100 кг. Подобрената аеродинамика е довела до понижаване на коефициента на челно съпротивление до 0,22.

 

 

Достъпът до салона се извършва без ключ, като освен това е възможно дистанционно да се програмира климатичната инсталация и да се направи проверка на нивото на горивото в резервоара. Седалките на седана на BMW Серия 5 са тапицирани с много приятна на вид и на допир кожа. Във високите версии на арматурното табло е поставен дисплей с течни кристали, който може да променя своята конфигурация. Данните се проектират и върху предното стъкло. Централният панел е леко обърнат към водача. Дисплеят на мултимедийната система е станал по-голям. В зависимост от нивото на оборудване той е с диагонал 8,5 или 10,25 инча. Той е сензорен, но е запазен и кръглият джойстик на централния тунел, който е много удобен за боравене с дясната ръка на водача. Като опция се предлага и система за разпознаване на жестове. Бутоните на климатичната система също са станали сензорни, така че за тяхната реакция е достатъчно само леко докосване. По-надолу е разположена ниша, където има на разположение безжично зареждане за смартфони.

 

 

Предните седалки на BMW Серия 5 са с подобрени странични опори, но остават меки и удобни. Те са оборудвани с електрическо регулиране и отопление, а като опция се предлага и вентилация с функция за масаж. Пакетът M Performance включва монтирането на спортни седалки. В двата централни подлакътника има кутия за малък багаж. На втория ред е увеличено пространството за краката, а мястото над главите е на нивото на предшественика. На задната седалка могат да седнат дори трима пътници, като пространството не е ограничено. Обемът на багажника е нараснал до 530 л, а капакът може да бъде със сензорно електрическо отваряне.

 

 

Като се имат предвид продажбите на предишната пета серия и предпочитанията на българските клиенти, логично се очаква у нас най-търсено да бъде BMW 530d xDrive. Моделът се задвижва от 3,0-литров турбодизелов двигател, комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Благодарение на огромният въртящ момент от 620 Нм, наличен още при 2000 об/мин, 6-цилиндровият мотор работи много тихо и плавно, и не веднага става ясно, че това е дизел. Ускорението от място до 100 км/ч отнема само 5,4 секунди, а при спокойно шофиране на междуселищен път разходът се укротява в рамките на 5 л/100 км. В натоварения трафик консумацията скача на около 7 л/100 км, а при динамично шофиране с рязко подаване на газ и спирачка, 530d може да харчи и над 10 л/100 км.

 

 

Още по-динамична е Серия 5 с 3,0-литровия 6-цилиндров бензинов битурбо мотор във версията 540i xDrive с мощност от 340 к.с. Той е много еластичен, благодарение на високия въртящ момент от 450 Нм, наличен в широките граници от 1380 до 5200 об/мин. Моторът работи плавно, а звукът му е приятен и ненатрапчив. С този мотор BMW 540i xDrive достига от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди, а максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Двигателят е станал по-икономичен, но въпреки това в града харчи около 10 л/100 км, а ако „галите” газта на пътя, може да падне до 6 л/100 км. Бързата реакция на 8-степенната автоматична трансмисия обезсмисля ръчното превключване, но все пак ако решите да се правите на пилот, има пластини на волана за избор на желаните предавки.

 

 

Повечето от клиентите на BMW Серия 5 у нас предпочитат да си поръчат колата с опционалното задвижване на четирите колела от системата xDrive. С двойното предаване седанът на BMW демонстрира отлично сцепление и стабилно пътно поведение. Кормилното управление е станало още по-остро и точно, така че да дава отлична обратна връзка с пътя. За по-пунктуално описване на завоите седанът е снабден със система за завиване на задните колела, която е нова опция за модела. За да се радвате на комфортно возене, можете да изберете и адаптивни амортисьори, които позволяват драстично да се промени характера на колата. В комфортен режим те правят колата да вози много меко, а в спортен режим вози твърдо, което помага за намаляване на наклона на каросерията в завоите. Подобрената изолация на шума не допуска никакви смущения в салона, което се усеща особено при високи скорости.

 

 

Стартовото оборудване новата Серия 5 на BMW е значително обогатено и напълно подхожда на един бизнес седан. Автомобилът разполага с пълен електрически пакет, двузонов климатроник, сензори за дъжд и светлина, аудиосистема, връзка Bluetooth, адаптивен круйз-контрол със система за автоматично задействане на спирачките при опасност от сблъсък. За безопасността на пътниците се грижат минимум 7 въздушни възглавници, система за стабилизация и контрол на налягането в гумите. Списъкът от опции е няколко страници, но най-впечатляващата е функцията за дистанционно автономно паркиране, която се управлява от ключа, като водачът е извън колата, а тя се намества сама на свободното място в подземен паркинг или излиза от тесен гараж например. Освен това се предлага и система за автономно движение, която държи колата в лентата и спазва зададеното разстояние до автомобилите отпред със скорост до 210 км/ч. Пътниците могат да се поглезят с 4-зонален климатроник, Wi-Fi, камери за 360-градусов кръгов обзор и от птичи поглед, 1400-ватова аудиосистема и др. Новото BMW Серия 5 вече може да се изпробва у нас, а цените варират от 96 050 лева за модела 520d до 168 650 лева за M550i xDrive. Опционалното оборудване може да качи цената на модела с още около 50 000 лева. Скоро към седана ще се присъедини и комбито, което по традиция носи името Touring.

BMW 530d xDrive

3,0-литров 6-цилиндров турбодизелов мотор

8-степенна автоматична скоростна кутия

265 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин

620 Нм въртящ момент при 2000-2500 об/мин

5,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

250 км/ч максимална скорост

5,0 л/100 км среден разход на дизел

132 г/км емисии на СО2

119 200 лева цена на модела

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване