Thalloderma Shop
03/25/17 09:18
(http://www.clubz.bg/)

Туск: "Само обединена Европа може да бъде суверенна Европа"

Държавните и правителствените ръководители на 27 държави-членки на Европейския съюз подписаха днес в Рим декларация потвърждаваща единството на съюза и очертаваща бъдещето му.

В италианската столица лидерите отбелязаха 60-годишнината от подписването на Римския договор, който през 1957 г. слага началото на Европейската икономическа общност, предшественичка на днешния ЕС.

"ЕС не е лозунги, процедури, регламенти. EС гарантира, че свободата, достойнството, демокрацията, независимостта не са повече мечти, но всекидневна реалност",  каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Европа като политическо тяло или ще бъде единна или няма да я бъде изобщо. Само обединена Европа може да бъде суверенна Европа".

Председатебят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подписа декларацията с писалката, с която министър-председателят на родния му Люксембург е подписал Римския договор на 25 март 1957 г. в същата зала на Капитолийския хълм, където се състоя днешната среща.

"Има подписи, които траят", каза той.

Британската министър-председателка Тереза Мей не присъства. Очаква се в сряда тя да изпрати в Брюксел писмо, с което да започне процедурата на излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Президентът Румен Радев представлява България на срещата.

Привърженици и противници на ЕС са насрочили за днес демонстрации в Рим. Мерките за сигурност са повишени след атентата в Лондон в сряда, който взе четири жертви.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване