Thalloderma Shop
03/27/17 07:02
(http://www.klassa.bg/)

Най-ожесточена е битката с монополния Франкенщайн - „Топлофикация“

 

Шайка „екологични“ изнудвачи поставят държавата на колене

 

- Господин Георгиев, законодателството в момента достатъчно добре ли защитава потребителите?

- За съжаление България е най-бедната държава в ЕС, с най-ниски доходи и с най-високо равнище на експлоатация. Днес бедните потребители са над 10 пъти повече, отколкото в края на 1989 г. Проблемът им е не само бедността, а и това, че не са достатъчно защитени. Да, налице е добър закон за защита на потребителите, но други закони не са хармонизирани с Директивите на ЕС. Това дава възможност на монополните дружества да издевателстват над потребителите с огромни сметки и господстващо положение. Когато към това добавим и действията и безотговорността на сегашното ръководство на КЕВР, отговорът на въпроса как ще оцелява милионна армия от социално слаби българи е много труден.

 

- Какви законови промени са необходими, за да бъдат защитени по-добре интересите на абонатите на монополистите доставчици на ток и топлоенергия?

- Спешна промяна на Закона за енергетиката със задължително транспониране на Директива 83/2011 на ЕК, с което българските потребители няма да бъдат задължени да ползват услуга, която не желаят да ползват и за която не е сключил договор с доставчика, в случая „Топлофикация“. Казано по друг начин, да заплащат парно отопление само при сключен договор с топлофикационните дружества, но не и с фирмите за дялово разпределение. Това ще доведе до отпадане на фирмите за дялово разпределение, които натоварват и без това високите сметки с поне 10%.

На следващо място промяна на Наказателно-процесуалния кодекс с цел въвеждане на драстични наказания за кражба на топлинна енергия, електроенергия и питейна вода. И не на последно място избиране на нов състав на Комисията за енергийно и водно регулиране, което да защитава интересите на потребителите, а не на монополните дружества.

 

- От кой от тези монополисти най-много се оплакват хората във Федерацията на потребителите? Какви са причините за техните жалби?

- Федерацията ни е единствената потребителска организация в страната, която 27 години всеотдайно защитава правата на всички български потребители. Водим многогодишни битки с дружества, които предоставят обществени услуги. Най-ожесточена е битката ни с монополния Франкенщайн - „Топлофикация София“. През последните десетина години централният ни офис се посещава ежегодно от над 6 хиляди гневни потребители. Почти всичките техни жалби са срещу топлофикационното дружество. Смразяваща е безизходицата на над 440 хиляди абонати, срещу които „Топлофикация София“ в условия на пълно информационно затъмнение е завела над 150 хиляди съдебни дела. Само че мъките на потребителите не свършват дотук. След дружеството се появяват частните съдебни изпълнители и колекторните фирми и адът за ползвателите на топлинна енергия е готов. Не ми се мисли какво ще се случи след предстоящото увеличение на цената за парното с около 15%, защото търпението на хората вече е изчерпано. Вина за тежката ситуация има и председателят на КЕВР Иван Иванов, който става за проповедник, но не и за ръководител на независим държавен регулаторен орган, чиято основна задача е да защитава интересите на потребителите.

 

- Как ще коментирате твърденията на топлофикационните дружества, че тръбите на инсталацията също излъчват топлина, която трябва да се плаща?

- Казано с няколко думи, цинизъм от най-висша класа. Убеден съм, че изпълнителният директор на „Топлофикация София“ и председателят на КЕВР едва ли и в най-розовите си сънища ще си пожелаят отопление от тръбите на вертикалната сградна инсталация.

 

- Кои трябва да са според вас основните елементи на защита на енергийно бедните у нас? Какво липсва в нея в момента?

- Извън всякакво съмнение, че в енергийния сектор се извършват колосални кражби на еленергия и части от съоръженията на инфраструктурата. Много е трудно да си представим точната картина на загубите, но пораженията в цифри са шокиращи. За съжаление в обществото битува мнението, че най-големите крадци живеят в ромските квартали. Истината е, че кражби в особено големи размери се извършват от бизнеса. Те са поръчители, а извършители са бивши и настоящи служители на ЕРП, които манипулират електрическите системи с високотехнологична техника, което по същество е организирано престъпление.

Основната причина да се краде в огромни мащаби е безнаказаността. За миналата година са образувани над 1000 досъдебни производства. В почти всички случаи прокуратурата ги прекратява поради липса на конкретен извършител, който трябва да бъде хванат на място, че краде. Икономически абсурд е, че може да се краде с години, а санкциите са обидно малки. Тези санкции нямат ефект на генерална превенция и поощряват крадците. Затова трябва спешно да се предприемат законодателни мерки за ограничаване на кражбите в енергийния сектор, които засягат най-вече коректните потребители и обществото като цяло. С други думи да се въведат строги и ефективни санкции срещу крадците. С тези санкции да се покрият загубите на ЕРП, а остатъкът да се внася във Фонд за подпомагане на енергийно бедни.

 

- Преди време повдигнахте много остро въпроса за етикетирането на бутилираните води на нашия пазар? Производителите, търговците и контролните органи на държавата взеха ли някакви мерки по проблема?

- Повдигнахме въпроса заради сигнали, че на етикетите върху бутилки с минерални, изворни и трапезни води на някои фирми има подвеждаща информация. Това се доказа при наша проверка. По наше настояване със заповед на бившия министър на здравеопазването д-р Москов беше назначена проверка. За съжаление в своя доклад комисията, заангажирана с проверката прикри нарушителите. След изборите отново ще повдигнем въпроса.

 

- Какво куца в контрола на качеството на останалите храни? Пробутват ни сирене с палмово масло и какво ли още не.

- Не подлежи на съмнение, че в големите търговски вериги се предлагат хранителни продукти със състав, който е далеч от критериите за качество в същите вериги примерно в Германия, Франция или други държави в ЕС. И това е публична тайна. Затова в 42-рото НС се прие Закон за търговските вериги. Целта беше да се сложи край на този двоен стандарт и да защити родното производство. За съжаление експрезидентът Плевнелиев наложи вето, което пък беше подкрепено от парламента. Затова в търговските вериги продължават да ни пробутват какво ли не още. Трябва да се приеме цялостен пакет от мерки, които да насърчат производството на хранителни продукти от суровини, произведени в България. С наименованието „свежи зеленчуци и плодове” да се категоризират само зеленчуци и плодове, произведени на територията на нашата страна. Това означава и задължителна промяна на Закона за храните и приемане на Закон за търговските вериги с цел във веригите с годишен оборот над 2 млн. лв. да се въведат минимални прагове за продукти, произведени в България - не по-малко от 50% зеленчуци и плодове в сезона на производство и 30% извън този сезон, 70% мляко и млечни продукти, 75% вино и спиртни напитки, 50% пилешко месо и 25% друго месо и месни продукти. От съществено значение е в търговските вериги да не се допусне продажбата на продукти с ГМО съдържание.

 

- Вие сте известен и с работата си в защита на екологията у нас. Напоследък от някои екозащитни организации непрекъснато протестират срещу различни екопроекти. Как ще коментирате подобни постъпки?

- Eкологични организации е силно казано. По-скоро става въпрос за група от десетина души, свързани по шуробаджанашка линия и самообявили се за единствената екологична общност в България. Този кръжец придоби популярност като „зелените”. В личен план нямам нищо против тези персони, но като човек, посветил се на каузата по опазване на природата, здравето и живота на хората, не мога да остана безразличен към действията на тази шайка екологични изнудвачи, които работят единствено в своя полза и постоянно чрез шантаж поставят държавата на колене. По тази схема през последните шест, седем години правителството беше принудено да даде над 40 млн. лв. при погазване на принципите на честна, свободна и лоялна конкуренция. За това е писано достатъчно, но сега сме свидетели на поредния опит, при който „природозащитниците“ изнудиха държавата да им даде поредните 12 млн. лв., пари на европейските данъкоплатци. Последната проява на тези „зелени ангели на демокрацията” е протестът срещу законосъобразното решение на служебния министър на околната среда и водите за преценка да не се прави екологична оценка на плана за управление на Национален парк „Пирин“. Чрез вдигналия се шум се заглушават скритите, истински причини на НПО-тата. Първо, членовете им чрез политическа партия „Зелените” са включени в листи на предстоящите парламентарни избори, като използват важни национални въпроси в предизборната си кампания поради липса на политическа програма. Второ, в Изпълнителната агенция по околна среда предстои решение за избор на изпълнител на важно за държавата докладване във връзка с ангажименти на България по две европейски директиви. Наскоро казах, че по подобие на червените кхмери, които на времето подложиха на геноцид камбоджанското население, т. нар. „зелени” искат да откажат правителството от задължението си да управлява държавата. Тези действия могат да се оприличат на тероризъм, а с терористи не се преговаря.

Визитка:

Емил Георгиев е изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите от 2015 година, а преди това е бил член на ръководството на организацията

Един от основателите на Политически клуб „Екогласност“ и негов председател от 2006 г.

4 мандата общински съветник в община Хасково

Депутат в 42-рото НС

Завършил е Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване