Thalloderma Shop
03/28/17 12:47
(http://www.clubz.bg/)

Божидар Лукарски и ръководството на СДС подават оставки

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и цялото ръководство на СДС трябва да обявят оставките си от върха на партията до минути, съобщиха за Клуб Z партийци преди края на сбирката в синята централа.

Причината е провалът на "Реформаторски блок - Глас народен" на парламентарните избори в неделя. Коалицията взе 3,06% от гласовете и не влезе в парламента. Като основна грешка се отчита разделението вдясно, а целият Национален съвет на СДС гласува почти единодушно решението партията да се яви на изборите във формат "Реформаторски блок". Затова оставката е нужна, заявиха висши седесари преди сбирката.

От "Раковски" 134 припомниха, че в СДС има и традиция лидерът и ръководството да се оттеглят при изборна загуба още от времето, когато Иван Костов беше начело.

В най-кратък срок ще бъде свикан Националният съвет на партията, който по устав трябва да свика Национална конференция за избор на лидер и ръководство. Очаква се тя да се проведе до края на май. Настроенията в СДС са и да се обяви курс към ново дясно обединение, като идеологически най-разпознаваем партньор все още се разпознава ДСБ, твърдят седесари. Как ще се развият отношенията с партията на Меглена Кунева ДБГ засега не е ясно. В коалицията има напрежение, че в кампанията за парламентарния вот хората на ДБГ не са работили достатъчно по места, разказаха от синята централа.

Не е ясно дали Лукарски би се кандидатирал отново за водач на сините. Според седесари това не е изключено, защото оценката в партията е, че не нейното ръководство носи отговорността за разцеплението в РБ.

Утре се събира и широкото ръководство на Реформаторския блок, избрано на общ конгрес на партиите в коалицията преди изборите. Политическият съвет на коалиционния формат също обяви, че подава оставка, а анализът на причините за провала на вота предстои.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване